במשך עשרות שנים, חסכתם את מיטב כספכם וקניתם דירה להשקעה, אך במקום שקט נפשי וביטחון כלכלי, אתם נחרדים לגלות כי התכנית לא מתנהלת כמצופה. מה עושים כאשר הדייר שלו השכרתם את הדירה שלכם מזיק לנכס? מסרב לשלם דמי שכירות או מסרב להתפנות מן הדירה? החוק לא בהכרח לטובת השוכר, אלא גם בא כדי להגן על בעל הנכס. להלן סקירה קצרה בדבר הזכויות וההגנות העומדות למשכיר בדין הישראלי. לקרוא ולשמור.
דאגו להסכם יסודי
ראשית, ולפני שהענקתם לשוכר להיכנס לנכס בבעלותכם - דאגו להחתימו על הסכם שכירות מסודר ומפורט, ולקבוע בדיוק מהו השימוש המותר בדירה. אל תקלו ראש, חשיבותו של הסכם שכירות רבה, בפרט לאור העובדה כי מסמך זה הוא אשר יקבע את תנאי השימוש בנכס שלכם. כדאי וחשוב מאוד לקבל ייעוץ משפטי בעניין, ולא לערוך את "החוזה הסטנדרטי" המצוי כיום בחנויות הספרים ובאתרי האינטרנט השונים.
על מנת לערוב לבטחונכם האישי, חשוב לוודא כי הסכם השכירות כולל סעיף "בטחונות", כגון: ערבות בנקאית, ערבים, שטר חוב או שיקים לביטחון. ככלל, הבטוחה האולטימטיבית היא ערבות בנקאית, שכן מדובר בכסף "בטוח" המופקד בבנק, בעוד קיים סיכון בשיק ביטחון - אם אין כסף לתשלום דמי שכירות יהיה קיים קושי רב בגביית החוב כלפיכם, ואף יהיה עליכם לממש את השיק בהוצאה לפועל. בערבות בנקאית כל שעליכם לעשות הוא לפנות לבנק ולבקש לממשה.
גיליתם שלא הכל מתנהל על זרי דפנה עם השוכר? באפשרותכם מספר אפשרויות: ככלל, גרימת נזק על ידי השוכר לדירה בבעלותכם, סירובו של השוכר לשלם דמי שכירות או סירובו של השוכר להתפנות מן הדירה - מהווים הפרה יסודית של הסכם השכירות. במקרים שכאלה, על המשכיר לפנות לשוכר בכתב ולהודיע לו על הפרתו.
במידה והשוכר עומד על דעתו, ואינו מתקן את ההפרה, באפשרות המשכיר לפנות לבית המשפט, ולתבוע מתן צו לפינוי השוכר מן הדירה. לשמחתנו, כיום מדובר בהליך מהיר יחסית למרות העומס הקיים על בתי המשפט, והדיון בתביעה שכזו מתקיים תוך חודשיים-שלושה מיום פתיחת התיק בבית המשפט.
הליך הגשת תביעה לפינוי שוכר הינו הליך פשוט, שבו עורכים כתב תביעה, מצרפים תצהיר מאומת על ידי עורך דין ואת מלוא המסמכים עליהם מסתמכת התביעה (הסכם שכירות, הסכמות בין הצדדים מעבר להסכם השכירות, מכתב התראה בטרם נקיטת הליכים וכד'). על כתב התביעה להוכיח כי השוכר הפר את הסכם השכירות באופן יסודי, ועל כן קיימת עילה לפינוי הנכס. לכן, כדאי וחשוב מאוד לקבל ייעוץ משפטי אף בעניין זה.
בכתב התביעה, מעבר לסעד הפינוי, ניתן אף לתבוע פיצויים כספיים מן השוכר עבור תקופת ההפרה, היינו: בית-המשפט מתבקש לפנות את השוכר מן הנכס ולחייבו הן בסכום השכירות אשר לא שולם במועד (במידה ואכן קיים סכום שכזה), והן עבור פיצויים בגין הפרת הסכם השכירות.
אסור לפנות בכוח
חשוב לזכור! החוק הישראלי אינו מתיר בשום פנים ואופן שימוש בכוח כלפי שוכר! אף לא שימוש בכוח "סביר", כגון: החלפת מנעול, ניתוק חשמל, מים וכד'. על כן, נמליץ תמיד לפנות קודם כל לייעוץ משפטי במידה והנכם משכירים אשר נתקלים בקשיים מול שוכר, על מנת שבסופו של יום לא תימצאו עצמכם אף נתבעים בגין הפעלת כוח כלפי השוכר.
מוקד שירות ייעוץ משפטי עומד לרשות חברי קלאב 50 בנושאי מקרקעין ונדל"ן (מכירה, רכישה, שכירות), דיני חברוחת, דיני עבודה, צוואות וירושות, הסכמי ממון וחיים משותפים ומשפטי אזרחי- מסחרי. ייעוץ ראשון ללא תשלום לחברי VIP. לפרטים: 03-6939393.
כותבת המאמר הינה בעלת משרד עורכי הדין קוזי-פולנדר
הכתבה המלאה התפרסמה במגזין "החיים הטובים". למנוי לחץ כאן