הבחירות הצרכניות שלנו, מה לקנות ואיפה, יכולות להיות בעלות השפעה רבה על החברה בישראל יותר מכל הפגנה או פתק בקלפי אחת לארבע שנים. ציינו לא פעם, כאן במגזין וגם על ידי גופים כלכליים רבים אחרים בארץ, כי בני חמישים פלוס, בעיקר בגילאי 65 ומעלה, הינם קהל צרכני, שבשל הניסיון והכסף שנצבר על ידם לאורך השנים, משפיעים בדעותיהם על הצריכה המשפחתית כולה - מהנכדים ועד ההורים המזדקנים.
מתברר שככל שעולה הגיל, כך ישנה עלייה בהון הנצבר ובזמן הפנוי לצריכה. השיקול הצרכני נובע ברובו מהאינטרס האישי, כלומר, מהרצון לענות על צורך פרטי למוצר או שירות כלשהו. ודווקא את האינטרנסים החברתיים והסוציאליים אנחנו פותרים אך ורק במיסים, כלומר על פי החלטת השלטונות או בתרומות למטרות מסוימות. אולם אני רוצה להציע בפניכם דרך אחרת. כזו שמשתלבת באופן טבעי עם הרגלי הצריכה שלכם: קנו מה שאתם רוצים או צריכים, אבל בחרו את המקום שהכי חשוב לכם לעזור לו.
לפני כשמונה שנים הקמתי רשת ספרי יד שנייה, שהעסיקה בעלי נכות נפשית בלבד. העובדים, שלא הצליחו להשתלב בשוק העבודה, קיבלו לראשונה בחייהם מסגרת תעסוקתית, ונהנו מההכנסות של מכירות הספרים. ציבור הקונים, שבסך הכל קנה ספר מתוך צורך אמיתי, השפיע על פרנסה של מאות נכים, שזכו לרווחה כלכלית ולמיומנויות להשתלב בעבודות אחרות במשק. הלקח שלי מתקופה זו, היה שבכל פעם שאני בוחר לקנות מוצר, יש לי הזדמנות להשפיע דרכו ולשטר הכסף שבידי יש כוח מידי וישיר יותר, מפתק בקלפי.
אני מציין זאת בעיקר על רקע המצב הבטחוני המדרדר, שהביא עסקים קטנים רבים בירושלים למצוקה. מתוך חשש לבטחונם האישי, אנשים הפסיקו להסתובב ברחובות, יוצאים פחות מהבית והתוצאה – ירידה של יותר מ-50% במכירות בממוצע בעסקים הקטנים בירושלים, מצב שמעמיד רבים מהם על סף תהום. מצב כזה יכול להפתר במדיניות ממשלתית או באמצעות מאבק עירוני, אבל הפתרון המהיר והיעיל ביותר הוא בכיס ובארנק של כולנו. הבחירה לקנות דווקא מעסקים ירושלמיים, בין אם אתם תושבי העיר ובין אם לא, תשפיע השפעה רחבה על החוזקה הבטחונית שלנו כחברה.
אין כוונה להזמין אתכם להסתובב ברחובות ירושלים אם אתם חוששים לביטחון האישי שלכם. אבל ביקור במוזיאון או במסעדה, דווקא בירושלים, יכול להשפיע על כושר העמידה החברתי שלנו עשרות מונים מכל תוכנית ממשלתית.
כשחג הפסח ממש מעבר לפינה, וכשאתם בוחרים את המתנות ליקיריכם, את החופשה המשפחתית או היכן לבלות בחול המועד - זו ההזדמנות שלכם לעשות "קמחא דפסחא", דרך הקניות השגרתיות שלכם ולא רק בתרומות.
הכתבה המלאה התפרסמה במגזין "החיים הטובים". למנוי לחץ כאן