כסף הוא נושא רגיש אצלנו, הישראלים. אנחנו לא כל כך אוהבים לדבר על זה, בטח לא במפגשים חברתיים. התפיסה הרווחת היא שזה כמעט מגונה להיות בעל הון.
התפיסה הזו מלווה את החברה הישראלית מהקמתה, העובדה שהמדינה נבנתה על ערכים של חברות, אחווה ועזרה הדדית - מצד אחד יצרה את הפלא הזה שנקרא מדינת ישראל, אך מצד שני, יצרה מצב שבו המציאות הכלכלית אינה תומכת בלקחית סיכונים (ריבית גבוהה בפיקדונות נטייה להשקעה באפיקים סולידיים וכו').
כיום המצב הוא שונה, הריבית הנמוכה, התארכות תוחלת החיים והרצון לחיות חיים מלאים ולהשאיר אחרינו עזרה גדולה לילדינו ונכדינו - אינה תומכת את התפיסה הישראלית: תיקי השקעות שברובם מושקעים באגרות חוב המניבות תשואות אפסיות, ובעיקר העובדה שלא אנחנו ולא אף אחד אחר שואל את עצמו - מה התכנית? לשם מה שאנחנו חוסכים ומשקיעים?
אז כדי להבין לעומק מדוע מה שעבד כל השנים ועזר לרבים מאיתנו להשביח את ההון כבר לא מוכיח את עצמו, פנינו למר אלעד יעל CFP סמנכל השקעות של הפירמה לתכנון פיננסי Investor 360 שיעשה לנו קצת סדר בעניין:
Investor 360 - הגיע הזמן לעשות מהכסף שלך יותר
www.investor360.co.il
"ניהול ההשקעות משתנה, תיקי ההשקעות המסורתיים מושכים את המשקיעים אחורה ודורשים מכולנו לקרוא תיגר על השיטה שתמיד חשבנו שהיא הנכונה. אנחנו חייבים לקחת אחריות ולבחון האם ניהול ההשקעות שלנו אופטימלי."
מה זה אומר ניהול השקעות אופטימלי?
זה קודם כל אומר להבין שלנהל כסף זה לא רק לדעת השקעות... זה להבין אנשים - למה בכלל משקיעים, מה רוצים להשיג, מה המטרות שלהם, האם אני רוצה להירשם ליותר קורסים וחוויות העשרה? להשאיר יותר אחריי לדורות הבאים? בסוף הכסף הוא אמצעי, ולכל אחד סט הערכים והעדיפויות שלו, וברוב המקרים שמגיעים אלי, אני מגלה שאין הלימה בין הדרך בה הכסף מושקע והמטרות שהוא אמור לשרת."
והדרך בה ניהלו כספים עד היום כבר לא יכולה להגשים את כל המטרות הללו?
"תראה, מגיעים אלי הרבה משקיעים שמחזיקים תיקי השקעות עם חלוקה מסורתית פחות או יותר אופיינית למשקיע הישראלי, כלומר 70 - 80 אחוז מושקע באגרות חוב, ו- 20 - 30 אחוז מושקע באפיק מנייתי. הם מסתכלים על התשואה שלהם ורואים שכבר במשך שנים לא מועטות התיקים הללו מניבים בקושי 2 - 3 אחוז בשנה ועוד בברוטו, והם מגרדים את הראש ולא מבינים איך זה יכול להיות שאחרי עשר שנים של עליות מרשימות בשוק ההון, זה כל מה שהכסף שלהם עושה."
ובבתי ההשקעות ובבנקים לא יודעים את זה?
"תשמע, בבתי ההשקעות עובדים אנשים חכמים ומוכשרים מאוד, והם עושים עבודה רצינית. השאלה רק מה גבולות הגזרה שלהם, ומה הכלים שיש להם לעבוד איתם. גם אני בא בדיוק מהתחום הזה של ניהול תיקים בבית השקעות גדול, עם התמחות במחלקות פלטיניום, אבל איפשהו לאורך הדרך הבנתי שיש כאן בעיה מובנית."
אתה יכול לפרט קצת יותר על מהי הבעיה?
"מצד אחד הלקוח לא מכיר את כל האפשרויות שיש, אם זה מבחינת אפשרויות מיסוי, ואם זה מבחינת מכשירי השקעה שאין לו שום דרך להיחשף אליהן דרך מנהל התיק שלו. ולכן הוא גם לא יודע להגדיר את הצרכים האמיתיים שלו, את המטרות החשובות באמת שהכסף שלו צריך לשרת, כפי שהזכרתי מקודם.
בסוף הלקוח לא באמת מקבל מענה שמותאם אישית אליו, מצד שני, גם מנהל התיק או היועץ, לא באמת יכולים לעשות מה שהם חושבים לנכון, כי גם הם מוגבלים על ידי אותו שטאנץ, ויש להם מעט מאוד תחמושת אמיתית להציע ללקוח שלהם כדי לייצר לו תשואה. הם מחפים על זה עם המון מוצרים, אבל מעט מאוד ערך מוסף."
אז מה בסופו של יום האדם הסביר שעבד קשה כל החיים, חסך וצבר הון, או קיבל ירושה ונפגש עם סכום כסף גדול אמור לעשות, אם המודל המסורתי של ניהול כסף כבר לא רלוונטי לימינו?
"הקדמה והגלובליזציה הביאו איתם לא מעט הזדמנויות, התמורות בריבית הולידו תקנות ושינויים רבים המהווים הזדמנות גדולה לגיל השלישי. עם זאת, ישנם גם סיכונים לא מבוטלים שרוב הישראלים אינם מודעים אליהם, למשל מס עיזבון אמריקאי. אבל בשורה התחתונה אין סיבה לא לשפר משמעותית את הביצועים של כל תיק ההשקעות ובאופן פרדוקסלי - גם לישון טוב יותר בלילה."
או, העלית פה נקודה שהקוראים שלנו בטוח ירצו לשמוע עליה יותר, איך משפרים ביצועים וגם ישנים טוב יותר בלילה?
"אז כדי שתיק ההשקעות שלנו ינוהל בצורה אופטמלית אנחנו צריכים לבחון 3 דברים: מיסוי, רמות סיכון וטווח השקעה."
אתה מוכן להרחיב על שלושת המרכיבים הללו?
"בהחלט. אז אם מדברים על מיסוי, האם אני ממקסם את הטבות המס המגיעות לי, האם אני חשוף למיסוי מעבר למס רווחי הון, האם אני דוחה את המס או ממוסה במקור? יש לא מעט פתרונות היום שבשורה התחתונה משאירות יותר כסף בכיס גם מבלי לעשות שינוי מהותי בתמהיל ההשקעות, הבעיה שרוב המשקיעים פחות מודעים להם או שפחות עושים בהם שימוש. עכשיו, אני בעד לשלם למדינה, אבל אם המדינה מוכנה לקחת ממך פחות, אז למה להתעקש? רלגבי רמות סיכון, בהשקעות זה נמדד בדרך כלל בתנודתיות, למרות שבעיני הסיכון האמיתי בטווח ארוך הוא לא התנודתיות אלא השחיקה של ההון, אבל עדיין המשקיע צריך לשאול את עצמו האם אני יכול להתמודד עם התנודות? אם אני בכלל מבין במה אני משקיע. האם התשואה מספקת אותי? האם אני נמצא במכשיר השקעה שתואם את רמת היכון שלי? אם אתה לא מבין במה אתה משקיע ולמה אתה משקיע, יהיה לך מאוד קשה גם לייצר תשואה וגם לישון בשקט בלילה, ולכן רוב האנשים בוחרים בדרך כלל באפשרות השנייה אבל מוותרים על תשואה, וזה חבל כי אפשר גם וגם. ולגבי טווח ההשקעה, אז השאלות המנחות צריכות להיות: האם יש לי די הכנסות בטווח הקצר כדי להתמודד עם התנודות בתיק? האם אני זקוק לתזרים מיידי או שאני משקיע לטווח ארוך? למי מיועדת ההשקעה? לי? לילדיי? לנכדיי? אני שוב חוזר לנושא של מטרות וצרכים בטווח הקצר והארוך, כי משם הכל מתחיל.
לסיכום, שלושת הנושאים הללו שזורים זה בזה - אם נבין את הצורך שלנו, נמקסם את ההשקעות שלנו."
אני מבין שעזבת את ניהול התיקים לטובת התכנון הפיננסי כי אתה מאמין ששם אפשר לספק את הפתרונות הנכונים יותר ללקוח?
"שלושת המרכיבים שציינתי מקודם, זה בדיוק התחום שבו תכנון פיננסי נכנס לתמונה - לא עוד שאלון מובנה עם דירוג סיכון עמום בסופו, אלא הגדרות ברורות והבנה לאן אנחנו הולכים ויותר חשוב מכך - לאיזו תשואה אנו מכוונים.
תהליך התכנון הפיננסי הוא אחד התהליכים הייחודיים שאדם יחיד או זוג חווה יחד - זהו תהליך מעצים, מלמד, מאתגר ובעיקר גורם לנו להרגיש שיש לנו כיוון, כמו שלקוח פעם אמר לי - "ממש הוויז של הכסף שלי".
זהו תהליך שמעבר לשותפות האמיתית של הלקוח בקבלת ההחלטות, בהבנה של עולם התוכן של ההשקעות ובחוויה האינטלקטואלית שנוצרת עקב כך, גם יוצר קשר בין הדורות במשפחה סביב נושא שפחות מדובר כמו ההון והנכסים המשפחתיים, וזה חשוב, כי יום אחד ההון והנכסים עוברים לדור הבא, ואם לא הכנו אותם כראוי, הם לא ידעו מה לעשות."
אבל כמו שאמרת בעצמך, המשקיע הישראלי הוא שמרן, כמה באמת הישראלים נפתחים לתחום הזה של תכנון פיננסי?
"בעולם הגדול זהו התחום הצומח ביותר והמתפתח ביותר בתעשיית הפיננסים, במקרה הזה, אנחנו בישראל קצת משתרכים מאחור מבחינת המוכנות של הקהל, אבל אני חושב שעם האנשים הנכונים - מגיעים לתוצאות הנכונות. צריך רק סבלנות ועבודה קשה - אבל המספרים יכולים להפתיע גם את הספקן הגדול ביותר בסוף התהליך."
אלעד יעל, Certified Financial Planner, סמנכ"ל השקעות ומתכנן פיננסי בכיר באינווסטור 360, פירמה לתכנון פיננסי בהנהלת עומר רבינוביץ'.
אינווסטר 360 | www.investor360.co.il