כוחה של השירה

 

בתמונה: נעמי פארן ואחת המקהלות. צילום: יח"צ. 

שמה של נעמי פארן - המייסדת, המנצחת והמנהלת המוזיקלית של מקהלות "מורן" – ידוע, מוכר ומוערך זה שנים רבות. היא בת 66, אם לשלושה ילדים וסבתא לשבעה נכדים, ומתגוררת בבית יצחק, שם נפגשות המקהלות השונות שלה "באולם תרבות קטן ואינטימי". אבל בעוד כשנתיים, המקהלות ולא רק הן, יעלו לרגל לבית מיוחד ששמו ייקרא "הבית לשירה בישראל". את השטח שעליו יוקם הבניין תרמה "המועצה האזורית עמק חפר", ועלות הקמת הבית נתרמה על ידי הקרן המשפחתית על שם תד אריסון. לפני כחודש נערך בתל אביב ערב התרמה מיוחד שנועד לגיוס כספים, לחיבוק לידידים ולתורמים קיימים, ולגיוס של ידידים חדשים המעריכים את פועלן של המקהלות. 

פארן החלה את דרכה כמורה למוזיקה אחרי סיום לימודיה בסמינר לוינסקי, ואחד מתלמידיה המוצלחים, שלא לומר המצליחים, הוא אביב גפן. היא המשיכה בלימודים באקדמיה למוזיקה באוניברסיטת תל אביב, למדה ניצוח מקהלות אצל אבנר איתי ואצל מנדי רודן, ונסעה לשבדיה ולדנמרק, שם לדבריה "נצמדתי למנצח מסוים ולמדתי ממנו".

כיום היא אחראית על חמש מקהלות מקצועיות ועל אנסמבל בין-לאומי. "יש לנו מקהלת קטנטנים, מקהלה לקטנים פחות, מקהלת מורן לגילאי 18-12", מפרטת פארן, "אנסמבל 'זמרי מורן' ובו 24 זמרים, חלקם תלמידי אקדמיה, תלמידי ניצוח ומוזיקאים שחלקם בגרו במקהלה או באים מבחוץ.
אנסמבל נוסף מכונה 'ססיליה', והזמרים שבו שרים רק מוזיקת א-קאפלה, ומבצעים בעיקר יצירות מודרניות עכשוויות של מלחינים ישראלים.
המקהלה החמישית ברשימה היא 'מקהלת ההורים של מורן', שבה מזמרים להנאתם הורים של ילדים שגדלו במקהלות או מי שהיו ילדים-זמרים והתבגרו. לאחרונה הוזמנו לקזחסטן לייצג את ישראל בפסטיבל הבין-לאומי Astans - The voice of the World, בתמיכת משרד החוץ. הופענו  כבר בסין ובפסטיבל יהודי בין-לאומי מאוד נחשב ויוקרתי בברלין, כשבכל הופעה אנחנו גם מייצגים את ישראל".

בתמונה: נעמי פארן. צילום: יח"צ. 

אנחנו עם שאוהב לשיר? 
"בהחלט. שירה היא כוח אדיר, ורואים את זה בחבורות זמר רבות שיש בארץ, בתוכניות טלוויזיה בתוכניות ווקאליות ובכוכבים שנולדים. בוגרים רבים של המקהלות שלנו צמחו להיות מוזיקאים, מנצחים, זמרים; הם החלו לשיר ב'מורן' ומוכיחים את התזה שלי, האומרת כי ילדים שגדלים על שירה נעשים אנשים איכותיים וטובים יותר.
תמיד היה לי חזון לגרום למאות ילדים וילדות לשיר, כדי להעניק להם כלי לביטוי אישי, ובעיקר ללמוד סבלנות וסובלנות מהן. שכן, כדי לשיר במקהלה, צריך להיות קשובים לאחר, להיכנס בזמן ולעמוד בקצב של כולם.
ילדים הופכים לאנשים רגישים וטובים יותר בזכות השירה במקהלה, שמעניקה להם, מעבר להעצמה אישית חזקה, ראייה חברתית של ממש".

את הבית, שנעמי מפנטזת עליו כבר שנים, מתכנן האדריכל ארז אלה, ולדברי פראן "זה יהיה בית כפי שמו: בית לשירה על כל גווניה, צורותיה וכל החיבורים האפשריים לשיר. מקום למקהלות, לחבורות זמר, למשוררים, למלחינים, לסולנים, לסדנאות האופרה, למחזות זמר, מקום מפגש בין אמנים ויוצרים. הבית לא ייראה כהיכל תרבות, אלא כמה שנראה כמו בית לכל דבר. יהיו בו מוזיאון לשירה עברית - שיכלול אולם קונצרטים של 550 מקומות, המיועד לשירה מבחינה אקוסטית, אולם נוסף שיכיל גם אולפן הקלטות, ועוד אולם שיפיק אירועים כמו ב'זאפה', בצד קונצרטים קאמריים. מחוץ לבית יפרח גן ווקאלי, שבו יזמרו זמרים עם נבל או עם גיטרה, ואנשים יבואו עם ילדים לשמוע מוזיקה קולית, וכן משטח גדול שיכיל מאה אנשים, שיוכלו לרקוד ולשיר בו".

חדרי חזרות מיוחדים מייעדת פראן לפעילות הקהילתית המיוחדת של המקהלה, שבזכותה זכתה, לדבריה, בתרומה הנדיבה של קרן אריסון. "אנחנו עוסקים שנים בעשייה קהילתית משמעותית", אומרת פראן. "כל מקהלה במורן מחוברת לקהילה, אנחנו שרים יחד ויוצרים רפרטואר משותף לקהילות מיוחדות מבודדות, כמו קהילת ילדים בסיכון בפנימייה בקיבוץ בחן, המכונה 'טוקאיר'. זה 15 שנה מגיע לשם פעם בשבוע מנצח. הקמנו בפנימייה מקהלה, ופעם בחודש מגיעה המקהלה אלינו לבית יצחק, וחוברת לצעירי מורן בני ה-12-6. יחד הם יוצרים שירה. אנחנו אף מגיעים עם צוות שלנו, זה שנים, לקיבוץ גבעת חיים, לבית הספר לחינוך מיוחד הנמצא שם, ומקיימים פרויקט עם ילדים חולי סרטן בבית החולים שניידר, שאליו אנחנו מגיעים אחת לחודש. מהסיבות האלה, זכינו לתרומה".

מדוע את מאמינה שיגיעו לבית החדש שלכם בעמק חפר? 
"זה יהיה בית מאוד אטרקטיבי מבחינת היכולות האקוסטיות והבימתיות, הוא יהיה כל כך נעים לעבודה, ויהיו כאן הרבה אפשרויות לקונצרטים ולסדנאות – עד ששמו יופץ בעולם כמרכז מוזיקלי. לפני חודש התקיים בארץ פסטיבל מקהלות 'און סטייג'', שאליו הגיעו מקהלות מרחבי העולם. הן התפזרו בכל מיני אולמות וחדרי חזרות.
ברגע שהבית שלנו יקום – יגיעו אלינו, ובאופן זה גם נסמן, מלבד העשייה המוזיקלית המשותפת, דרך נפלאה לחילופי תרבויות. 

הכתבה פורסמה במגזין "החיים הטובים"

ליצירת קשר עם יעל חן
יש למלא פרטים ונחזור אליך בהקדם

Loading...

מומלץ להתפנק עם הטבות חדשות

{{PRODUCTID.NAME}}

{{ProductId.Website_ShortInfo}}

מומלץ להיפגש כאן

iconfinder-time-24-103169-1.svg

{{ProductId.Date}}

iconfinder-map-pin-location-2546981.svg

{{ProductId.Location}}

מומלץ לטייל במקומות חדשים

iconfinder-time-24-103169-1.svg

{{ProductId.Date}}

iconfinder-map-pin-location-2546981.svg

{{ProductId.Location}}

הצטרפו לרשימת 
התפוצה שלנו

Loading...