ההתמודדות עם הטמפרטורות בקיץ יכולה לפעמים להיות מאוד קשה, בייחוד בימים שבהם עומס החום גבוה.
יש כאלה שהחום כל כך קשה להם שהם 'בורחים' בעונות החמות לארצות קרירות יותר. אחרים נכנסים למקלחת קרה
לפחות פעמיים ביום. הרפואה הסינית דוגלת בדרכי התמודדות מעט שונות, המתבססות על ההרמוניה שלנו עם הטבע ועם
עונות השנה השונות, גם עם הקיץ.
ברפואה ובפילוסופיה הסינית הקיץ הוא ביטוי לשיא הבשלות במחזוריות של עונות השנה והוא גם ביטוי לאלמנט האש.
זו העונה שרוב הפירות מבשילים בה, העונה הכי חמה וזו שמכילה גם הכי הרבה אנרגיות של ה- Yang.
כדי שנוכל להיות בהרמוניה עם הטבע בעונת הקיץ, עלינו לאמץ ולבטא בעונה זו עקרונות 'יאנגיים' בשגרת יומנו -
התפתחות וגדילה, שמחת חיים, יצירתיות, ריבוי פעילויות מחוץ לבית ופעילויות אקטיביות. זו למעשה העונה שבה
האדם צריך להיות במצב הכי פעיל שלו. מעבר לאורח החיים הנכון בתקופת הקיץ, גם התזונה צריכה להיות מותאמת לעקרונות אלו.
האנרגטיקה של הקיץ באה לידי ביטוי בהרכב התזונתי כמו גם בצורת הבישול. המזונות שנאכל צריכים לבטא את
הדינאמיות של הקיץ דרך הצבעוניות שלהם, שבאה לידי ביטוי בפירות וירקות העונה: בגזרת הירקות מדובר על עגבניות,
מלפפונים, פלפלים, חציל, נבטים, דלורית, קישואים ודלעת. באגף הפירות מובילים האבטיח, מלון, מנגו, ענבים,
פסיפלורה, אפרסקים ושזיפים.
בישול קצר הדינמיקה של הקיץ צריכה להיכנס גם לאופן הבישול - בישול בטמפרטורות גבוהות ולזמן קצר, כמו באוכל
מוקפץ או מאודה. טכניקות בישול אלו שומרות על הערכים התזונתיים של המזון ומסייעות להחזיר לגוף ויטמינים
ומינרלים חשובים שמתנדפים עם הזיעה. ניתן גם לאכול ירקות טריים וחיים כמו בסלטים, ובאופן כללי חשוב להשתמש
ביותר מים בבישול ולצמצם את השימוש במלח.
מזונות קרים מידי בקיץ קיימת נטייה לצרוך הרבה מזונות קרים, כמו שתייה קרה במיוחד, ארטיקים או גלידות.
הרפואה הסינית מזהירה מצריכה מוגזמת של מזונות מסוג זה, מכיוון שהם מקררים את 'אש העיכול'. הקור מכווץ את
הקיבה ולמעשה פוגע במערכת העיכול.
המזונות הבאים הם מזונות בעלי אנרגטיקה קרה וקרירה. אכילה מתונה ומבוקרת שלהם לאורך כל עונת הקיץ תסייע
רבות בהתמודדות עם החום בחוץ:
נבטים. בייחוד נבטי מאש (נבטים סיניים), נבטי אלפלפא, ונבטי סויה.
סויה ומוצריה. ברפואה הסינית, הסויה היא בעלת אנרגיה קרירה, ולכן צריכה שלה ושל מוצרים הנגזרים ממנה
(טופו, רוטב סויה ללא תוספת מלח, ממרח מיסו, אדממה, נבטים סיניים) תסייע בקירור הגוף.
עגבנייה ומלפפון. שני ירקות שנחשבים קרים, אכילה שלהם מאזנת טמפרטורה חמה בגוף על ידי הכנסה של קור.
אבטיח. לאבטיח אנרגיה קרה מאוד. תכונה זו באה לידי ביטוי בייחוד כאשר מכניסים אבטיח למקרר – הוא 'סופג'
אליו את הקור והתחושה שלו בפה קרה במיוחד. היתרון הנוסף באבטיח הוא ריבוי הנוזלים שבו, אכילה שלו מסייעת
להחזיר לגוף נוזלים שמתאדים בזיעה.
לימונית, מנטה ונענע. עשבי תה ותיבול בעלי אנרגיה קרירה. הוספה של אלה לקנקן שתייה תיתן למים טעם מרענן
ותעזור לסלק עודף חום מהגוף.
עשב חיטה. מיץ עשב חיטה נחשב למזין מאוד. כמות קטנה שלו מרכזת כמות אדירה של מינרלים וויטמינים וצריכה
שלו תסייע להחזרת המינרלים והוויטמינים שהולכים לאיבוד בהזעה. בנוסף, עשב חיטה נחשב למקרר מאוד.
תכונה זו יכולה לסייע לנו בקיץ החם, אך חשוב לזכור שצריכה מופרזת ממנו יכולה להזיק, מכיוון שהוא עלול לקרר בצורה
מוגזמת את 'אש העיכול'.
לימון. מיץ לימון הוא בעל אנרגטיקה קרה ומסייע בקירור הגוף. יחד עם זאת, הטעם החמוץ ברפואה הסינית הוא טעם
בעל אופי 'מכווץ' עם תנועה הפוכה לדינמיקה של היאנג שמבטא התרחבות והתפשטות, לכן כדאי לצרוך ממנו כמויות קטנות
ומבוקרות.
נבט חיטה וסובין חיטה. בעלי אנרגיה קרירה ומסייעים בהחזרת מינרלים לגוף.
סומק. תבלין בעל אנרגטיקה קרירה וטעם חמצמץ. כמו עם הלימון, גם כאן כדאי להשתמש במידה, כדי לא לפגוע
בתנועה היאנגית של הגוף בעונת הקיץ.
פלפל לבן. באופן כללי לפלפל מאפיינים 'יאנגיים', לכן צריכה שלו מתאימה לקיץ. קיימת עדיפות להשתמש בקיץ
דווקא בפלפל לבן, מכיוון שהוא בעל אנרגטיקה קרירה, לעומת הפלפל השחור שהוא בעל אנרגטיקה חמה.
הכותבת: יעל גבינט, מטפלת ברפואה סינית