תת-פעילות סמויה של בלוטת התריס - חשוב לאבחן

 אפילו שהמטופל מרגיש בטוב עם טיפול המקובל למחלה, אחרי זמן קצר שוב הוא מחדש את תלונותיו למרות שכל הבדיקות המעבדה נראות תקינות. מה הסיבה לחוסר התאמה זאת?
המסלול הטבעי ליצור ההורמונים של בלוטת התריס מתחיל במרכז וויסות החום שנמצא בבסיס הגולגולת (היפותלמוס). כדי לשמור על חום הגוף תקין, סיגנלים כימים מועברים לבלוטת יותרת המוח (hypophysis) אשר מפרישה את ההורמון TSH.

כאשר הורמון זה מגיע לבלוטת התריס, היא מפרישה למחזור הדם בעיקר את ההורמון T4 (טירוקסין) בעל פעילות חלשה למדי מכיוון שהוא קדם-הורמון.
ההורמון 4T נכנס בכל תאי הגוף כדי להפוך להורמון 3T (תריודתירוין), שהוא פי ארבעה יותר פעיל מה-4T.
בתוך התאים, האנזים 5'-deidodinase. אחראי העיקרי להמרת ה-4T ההורמון T3. הורמון זה מגיע לגרעין התא, גורמת לראקציה כימית וליצור של חום.

התאים זקוקים לחום של 36.8 - 37 מעלות כדי לשמור על המבנה תלת-ממדית של האנזימים ועל פעילותם המרבית. ירידת החום מתחת ל36.8 מעלות מוריד את הפעילות האנזימתית ומתחילות התלונות של החולה.
חום גוף תקין שומר על חילוף חומרים תקין. לכן המחלה מתבטאת בסימפטומים רבים בין היתר בעייפות ובגלל ירידת החום בגוף מתחת ל36.8 מעלות וירידה בחילוף החומרים.
ההמרה של T4 להורמון פעיל 3T מתבצע בעיקר בכבד ובכליות וקובע את רמתו בדם. חום הגוף קשור לרמתו של 3T בתאים ובהכלתו לייצר חום.

היצור של הורמון הפעיל החשוב 3T יכול להשתבש ורמתו בדם נמוכה לצרכי הגוף בגלל שיבושים בעיקר בשתי תחנות:
א. בלוטת התריס אינה מייצרת מספיק הורמון 4T
ב. האנזים אחראי להמרה של 4T ל-3T אינו פעיל והופך את ההורמון 4T להורמון בלתי פעיל בשם rT3 (reverse T3) על חשבון ה 3T הפעיל.

כאשר קיים שיבוש בתחנה א. בלוטת התריס אינה מייצרת את ההורמון 4T בכמות מספקת בגלל מחלה אוטו-אימונית (מחלת השימוטו) או הזדקנות הבלוטה עצמה כפי שקורה בשנות ה-40 וה-50 עם בלוטות אחרות כגן השחלות והאשכים. במקרים אלה, המטופל יקבל את ההורמון 4T בכדורים באופן קבוע.

אחרי תקופה של שיפור הסימפטומים, המטופל התחיל להרגיש שוב לא בטוב למרות שהבדיקות המעבדה נמצאות בגבול הנורמה ומייחס את מצבו לתופעות לוואי שנגרמו על ידי כדור המכיל 4T. כאן הסיבה לתופעה זאת נמצאת במסלול ב. שבו האנזים 5'-deiodinase אינו הופך את קדם-ההורמון 4T להורמון 3T פעיל.

מחקרים רבים מצאו שקיים הסיבת רבות לחוסר פעילות של האנזים:
מצב של סטרס ממושך מודע או בלתי  מודע, תרופות שונות, מחסור במינרלים (סלניום, אבץ, ברזל, וויטמינים וכיו'), מצב חולני בגוף, מחסור של progesterone, testosterone או רמות גבוהות של estradiol וcortisol-, שימוש בשומנים תעשייתיים, כימיקליים סביבתיים וסיבות רבות אחרות אולם קיימים גם גורמים נוספים אחראים למצב זה הקשורים לפענוח לא מתאים של הבדיקות הדם במערכת הבריאות.

כדי לדעת שערכים ה"נורמליים" של כל הבדיקות המעבדה הן תוצאה של חישוב סטטיסטי שנעשה באוכלוסייה הכללית שגילה נאה בין 20 ל-70 שנה. כלומר הכוכבית יכולה להיות בשני מצבים: בצבע שחור (בין הערכים הנורמליים ואתה בריא) ובצבע אדום (מחוץ לטווח  ואז אתה חולה). לא קיימים מצבי ביניים.
בנוסף מערכת הבריאות משתמשת ברובו בבדיקה TSH בלבד לאבחון המחלה כאשר הכוכבית נראת בצבע אדום כלומר במספר קטן של חולים. ידוע שבדיקה זאת היא בלתי ספציפית.

כפי שנתן לראות בבדיקות המעבדה, הערכים של TSH הם רחבים למדי, אבל עם הערכים של פחות מ-2 יחידות בינלאומיות/מ"ל שייכים לאוכלוסייה צעירה ובריאה ומעל ערך זה בדרך כלל מתחילים להתפתח תלונות.

החל משנות ה 40-50 עד גיל 70, ביחד עם כישלון במערכות הורמונליות אחרות,
רמת ה-TSH בדם עולה כתוצאה מכך שעם השנים, בלוטה התריס הזדקנה ומייצרת פחות הורמון 4T.

לפעמים, באנשים מבוגרים מעל גיל 60, רמה ה-TSH נשארת נמוכה בגלל כישלון של הבלוטה יותרת המוח. במילים אחרות, בדיקה TSH מבטאת מה שמתרחש בבלוטה יותרת המוח ולא בבלוטת התריס. לכן קיימים קשיים רבים באבחון של תת-פעילות של בלוטת התריס על ידי בדיקה TSH בלבד. אותו הדין לגבי ההורמון T4.

לכן, מניסיוני, האבחון הנכון של תת-פעילות סמויה של בלוטת התריס אפשרית על ידי בדיקת דם של TSH, 4FT והורמון הפעיל T3  החופשי. עד גיל 30 רמתו המיטבית של הכוכבית נמצאת בשליש העליון של הערכים הנורמליים. מתחת לזה, רמתו אינה מספקת לצרכים הגוף והמטופל מתחיל להתלונן. תלונותיו נעלמות כאשר הוא מקבל טיפול בהורמון 3T ביולוגי, בצורה זהירה ומבוקרת עד שערכים בבדיקות הדם חוזרים שוב לשליש העליון של הנורמה.

נכתב על ידי ד"ר אלכסנדר ארדיטי MD - קישור לאתר

הכתבה פורסמה במגזין "החיים הטובים"

ליצירת קשר עם ד"ר אלכסנדר ארדיטי MD (תוכן פרסומי)
יש למלא פרטים ונחזור אליך בהקדם

Loading...

מומלץ להתפנק עם הטבות חדשות

{{PRODUCTID.NAME}}

{{ProductId.Website_ShortInfo}}

מומלץ להיפגש כאן

iconfinder-time-24-103169-1.svg

{{ProductId.Date}}

iconfinder-map-pin-location-2546981.svg

{{ProductId.Location}}

מומלץ לטייל במקומות חדשים

iconfinder-time-24-103169-1.svg

{{ProductId.Date}}

iconfinder-map-pin-location-2546981.svg

{{ProductId.Location}}

הצטרפו לרשימת 
התפוצה שלנו

Loading...