יום התה הבינלאומי שחל מדי שנה ב-15 בדצמבר החל משנת 2005, מתוך מטרה למשוך את תשומת הלב העולמית להשפעה העולמית של סחר התה על מגדלים ועובדי התעשייה, הוא הזדמנות מצוינת להפנות זרקור למשקה הנהדר הזה, שמלווה את חיינו בין אם ב-5 בערב כמו אצל האנגלים או כאתנחתא מצוינת לסוף היום.
5 עובדות מעניינות על תה
1. מוצאו של התה הוא מדינות מזרח אסיה (ובעיקר סין) והאגדה מספרת כי הוא התגלה במקרה בשנת 2737 לפני הספירה בידי הקיסר ה-2 של סין, בזמן שעלי תה נשרו בטעות לתוך המים הרותחים שלו.
2. יש למעלה מ-1,500 סוגי תה שונים, הנגזרים מתוך 6 זני תה עיקריים: לבן, צהוב, אולונג, ירוק, שחור ומותסס והצמח שממנו מגיעים כל סוגי התה נקרא קמליה סינית.
3. התה הוא המשקה השני הנצרך ביותר בעולם, שקודמים לו רק המים.
4. 3 מיליון טון תה מיוצרים ברחבי העולם בשנה אחת, כשהמותג הנמכר ביותר בעולם הוא 'תה ליפטון' שמפעלו נמצא בדובאי, המייצר לפחות 5 מיליארד שקיות תה בשנה.
5. התה הפופולרי ביותר בעולם הוא התה השחור ו-75% משתיית התה בעולם היא של תה מסוג זה. אך אל נא תתבלבלו בינו לבין תה צמחים, שכן מדובר במוצר שונה לחלוטין – בעוד סוגי התה השונים מופגים מצמח הקמליה הסינית, תה צמחים מופק מעשבי תיבול ופירות שונים.
אז איזה תה כדאי לנו לשתות?
עכשיו שהבנו את סוגי התה השונים הקיימים בשוק ואת ההבדל בין תה שחור, תה ירוק וחליטות הצמחים השונות, זה הזמן לדבר על הסגולות של כל המשקאות שאנחנו נוהגים לכנות תה:
תה שחור – את סגולותיו של התה השחור גילו הסינים כבר בעת העתיקה והשתמשו בו כמסייע לעיכול תקין, מסלק רעלים מהגוף, אנטי דיכאוני ועוזר כנגד כאבי ראש ומיחושים שונים. היום המחקרים השונים מספרים לנו כי הוא גם תורם להפחתת הכולסטרול הרע, מקטין את הסיכוי לשבץ ומחלות לב ומסייע להחלמה אחרי התקף לב. בנוסף תהליך החמצון הארוך שהוא עובר משאיר בו רמות גבוהות של קפאין ולכן הוא גם נחשב מעורר.
תה ירוק – תה ירוק נחשב מאוד בריא ולא סתם, הוא מכיל נוגד חמצון חזק שיודע לפגוע בתאים סרטניים וברדיקלים חופשיים שנטפלים לתאי הגוף הבריאים. בנוסף הוא כמובן גם עשיר ביתרונות בריאותיים בדומה לתה השחור כמו שמירה על בריאות הלב, הפחתת כולסטרול רע, מסייע במצבים של סוכרת סוג 2, עובד על חילוף חומרים תקין של מערכת העיכול, מפנה רעלים מהגוף, תורם לתפקוד קוגניטיבי תקין, נחשב אנטי אייג'ינג, משפר את מצב הרוח ויכול לתרום לשיפור הזיכרון. אבל זכרו, שבדומה לתה השחור גם הוא מכיל כמויות גבוהות של קפאין ולכן נחשב מעורר.
תה יפני – או בשמו השני והמוכר המאצ'ה. בעצם מדובר בתה ירוק שנטחן דק ולכן הוא מכיל את כל יתרונותיו הרבים של התה הירוק, רק בריכוז גבוה יותר שיכול להגיע עד פי 100 ויותר. הוא עוזר לאזן את רמות הכולסטרול, הסוכר ולחץ הדם בגוף, משרה תחושת רוגע ושלווה ומסייע בסילוק רעלים מהגוף, מניעת סרטן ועיכוב תופעות של מחלת האלצהיימר.
תה מהגינה או מהמקרר
כפי שכתבנו למעלה, חליטות הצמחים השונות אומנם לא נחשבות תה, אבל גם להן יש לא מעט סגולות ולכן בחרנו להציג בפניכם כמה דוגמאות:
נענע – חליטת נענע נחשבת לאחת המוכרות בישראל ולא סתם. מחקרים הראו כי לשמן האתרי הקיים בצמח, יש תכונות אנטי ויראליות ואנטי דלקתיות. עלי הנענע מכילים גם שפע של נוגדי חמצון ויש להם תכונות אנטי סרטניות. ואם זה לא מספיק, בדומה לרבים ממשפחת הירוקים, הנענע גם מכילה ויטמין B2, B9 (חומצה פולית) ומגנזיום. בנוסף, יש לעלי הנענע תכונות שיכולות להרגיע כאבי בטן ובעיות עיכול, לטפל בכאבי ראש ולחזק את המערכת החיסונית.
לימונית (למון גראס) – הצמח שהגיע מארצות אסיה, משתלב יפה עם הנענע (או בלעדיה), בתוך כוס התה שלנו ומסתבר שדי בצדק. השמן האתרי שקיים בתוך הלימונית (ציטרל) מקל על מערכת העיכול, מפיג כאבים עוויתיים, עשיר בנוגדי חמצון וכן יש לו פוטנציאל להעלות את מדדי ספירת הדם ולהרוג תאים סרטניים מבלי לפגוע בתאים בריאים. בדומה לנענע, גם הוא מכיל כמויות יפות של ויטמינים מקבוצת B וויטמינים ומינרלים נוספים שחיוניים עבורנו.
ג'ינג'ר, לימון, קינמון ודבש – תערובת שמעבר לכך שהיא מחממת את הגוף בימים הקרים, היא עושה נפלאות לגרון, למערכת החיסון ולמערכת העיכול. לג'ינג'ר ולקינמון יש תכונות שמזרימות דם לקצוות הגוף ובנוסף הם ממריצים ומחממים. הלימון מכיל חומצה שמסייעת לגוף במצבים דלקתיים ואת יתרונותיו השונים של הדבש, רובנו כבר בוודאי מכירים. השילוב של הדבש עם הקינמון, מעלה את ערכו ויחד הם עוזרים לגוף להתמודד עם מצבים שונים הקשורים למחלות לב, דלקות וזיהומים, כולסטרול גבוה, התקררות וצינון ואפילו כאבי שיניים.
אז לכבוד יום התה ותזמון מושלם עם הטמפרטורות שסופסוף צונחות ומזג האוויר החורפי שמתקרב, זה הזמן להרתיח מים חמים ולמלא את הגוף במשקה מחמם, בריא ונפלא.