הקורונה אשר פקדה אותנו בשנים האחרונות, גרמה לרבים מאיתנו, לרצות לשלוט בעתידנו ובגורלנו- ולהכין את הקרקע כאשר לא נוכל עוד לעשות זאת. בעניין זה קיימים שני מסמכים משפטיים חשובים: האחד- צוואה, בה יכול אדם לקבוע למי הוא מעוניין לצוות את רכושו באחרית ימיו. השני, ייפוי כוח מתמשך, בו אדם יכול לקבוע מראש מי יטפל בו ואילו החלטות יקבל עבורו (הן בענייני רכוש וגוף) אם חס וחלילה לא יהיה כשיר מבחינה רפואית.
במאמר זה אתמקד בדרכים השונות לעריכת צוואה ועל האפשרות להפקידה.
באילו מקרים כדאי לערוך צוואה?
צוואה כדאי לערוך כאשר אדם רוצה לצוות את רכושו באופן שונה ממה שקובע החוק.
החוק קובע את חלקה של בת הזוג ואת חלקם של ילדיו או בני משפחתו (ככל שלא השאיר ילדים) ככל שהאדם לא הותיר צוואה.
לדוגמא- כאשר אדם השאיר בת זוג וילדים; בן/בת הזוג יקבלו מחצית וילדיו יירשו את המחצית הנותרת בחלקים שווים ביניהם.
פעמים רבות, אנשים מעוניינים לצוות את רכושם באופן אחר מהקבוע בחוק. לפעמים, אדם רוצה לצוות תחילה את כל רכושו רק לבת/בן זוגו ורק לאחר מכן לילדיו, או לחלק באופן שונה את רכושו בין ילדיו, לדאוג לילד עם צרכים מיוחדים, לקבוע הוראות עבור נכדיו וכיוב'.
ככל שאדם רוצה לקבוע הוראות אשר שונות ממה שקובע החוק - עליו לערוך צוואה!
ארבע הדרכים לעריכת צוואה -
קיימות ארבע דרכים לעריכת צוואה: צוואה בעדים, צוואה בפני רשות, צוואה בעדים וצוואת שכיב מרע (צוואה בעל פה).
הדרך הראשונה - צוואה בעדים:
זוהי הדרך הנפוצה והמוכרת ביותר. הצוואה יכולה להיות מודפסת או בכתב יד, כאשר המצווה חותם עליה בנוכחות שני עדים.
שני העדים צריכים להיות בני 18 ומעלה כאשר אסור שהעדים או בני זוגם יהיו יורשים על פי הצוואה. העדים מעידים כי האדם חתם בפניהם ואמר להם שזו היא צוואתו ורצונו.
הדרך השנייה - צוואה בפני רשות:
בדרך זו חותמים על הצוואה בפני נוטריון בפני שופט, רשם של בית משפט או רשם לענייני ירושה, או בפני חבר של בית דין דתי.
הדרך השלישית - צוואה בכתב יד:
חוק הירושה מאפשר לאדם, לנסח ורשום בכתב ידו את צוואתו – ללא צורך בעדים. עם זאת, קובע החוק שלושה תנאים מצטברים לצורך מתן תוקף לצוואה בכתב יד: על הצוואה להיות רשומה במלואה בכתב ידו של המצווה (לא מודפסת ולא בכתב ידו של אדם אחר): שתהיה עליה חתימת המצווה – שכן חתימה קשה יותר לזייף מאשר כתב יד: שיהיה על גביה תאריך.
הדרך הרביעית – צוואה בעל פה/ צוואת שכיב מרע:
דרך זו חריגה ביותר, וחלה רק כאשר אדם רואה עצמו מול פני מוות. רק במקרה כזה, רשאי אדם לצוות בעל-פה בפני שני עדים את רצונו.
זוהי צוואה חריגה, במקרים קיצוניים ביותר ויש לגביה הוראות מיוחדות.
האם יש עדיפות לדרך מסוימת?
החוק מכיר בכל הדרכים שציינתי לעיל ולא נותן עדיפות לדרך מסוימת. הצוואה האחרונה היא זו שתהיה תקפה. עם זאת, שימו לב שלפעמים כאשר אנשים עורכים צוואה בכתב יד יש בה טעויות. הקפידו שכל צוואה שאתם עורכים - תהיה ברורה, תתאים את רצונכם, תכלול את כל רכושכם, עם פרטים מזהים ומדויקים וכו'.
מהי הפקדת צוואה?
כל אדם שעורך צוואה רשאי להפקיד אותה אצל הרשם לענייני ירושה. הפקדת צוואה ברשם לענייני ירושה הינה רשות ולא חובה. הצוואה בתוקף גם ללא הפקדה. זאת אומרת, הצוואה האחרונה היא זו שתהיה תקפה- גם אם הופקדה וגם אם לא.
למה להפקיד צוואה?
הפקדת צוואה מבטיחה כי לאחר פטירת האדם צוואתו תיפתח ותימסר ליורשים. לכן, אם אדם חושש, שבפטירתו קיימת אפשרות, ולו הקלה ביותר שלא יידעו על הצוואה שערך- מומלץ מאוד להפקיד אותה אצל הרשם לענייני ירושה.
כיצד מפקידים את הצוואה?
עד לאחרונה, הדרך היחידה להפקדת צוואה הייתה הגעה פיזית למשרדי הרשם לענייני ירושה, ולאשר פנים מול פנים כי זוהי צוואתו.
כיום, ובעקבות הקורונה, ניתן להפקיד את הצוואה גם מרחוק, דרך אתר של הרשם לענייני ירושה, ולאחר מכן לשלוח את הצוואה המקורית למשרדי הרשם לענייני ירושה- בלי להגיע למשרדי הרשם.