נשים מזיזות לעצמן את הגבינה

לאחר 20 שנה בעולם התאגידים, ולאחר שהובילה את מהפכת השוויון בחברת מיקרוסופט ישראל בשיתוף מנכ"ל החברה וההנהלה, החליטה ד"ר אפרת ליאני להפוך לעצמאית כשהיא שמה לה למטרה לגרום לנשים צעירות למקם את הקריירה שלהן בעדיפות גבוהה יותר, ולגרום לארגונים להבין שבלעדי שינוי שוויוני מוחלט, לא יזכו להצלחה שהם מצפים לה. הכל מפורט בספרה החדש "נוכחות. משפיעות. מובילות. 111 נשים מספרות קריירה" | אורנה גטניו



ד"ר אפרת ליאני (46) רצתה בכלל להיות רופאה, אבל כאשר נחשפה לעולם התאגידים התאהבה וגילתה שם את הייעוד שלה. 

עם עלייתה המהירה בסולם הארגוני מצאה את עצמה בגיל 33 כחברת הנהלה. "הייתי אישה יחידה", היא נזכרת. "בעיניי, זה היה לא נכון. חשבתי שאנחנו צריכים לייצג את השוק, ליצור שוויון, ולכן המשימה הראשונה שלקחתי על עצמי הייתה לפעול יחד עם המנכ"ל וההנהלה למען שוויון וייצוג הולם בכל שכבות הארגון. לשמחתי, עבדתי אז בארגון גלובלי שקידם את האג'נדה הזו כדרך חיים ממש.

"אולם אז גיליתי להפתעתי משהו נוסף – נשים לא תמיד בוחרות לשים את הקריירה שלהן בראש סדר העדיפויות. לי זה נראה טבעי לגמרי גם בהיותי אימא לשלושה ילדים, אבל ראיתי נשים שלא הצליחו להגיע למצב נוח בתוך הקונפליקט הנצחי של ניהול קריירה ומשפחה". 

הפרק הראשון בספרה החדש, "נוכחות. משפיעות. מובילות. 111 נשים מספרות קריירה" (הוצאת כנרת זמורה), נפתח בסיפור הבא, שאולי מבהיר יותר מכל את הקונפליקט ואת הבחירות:

"איפה הכניסה?" שאלתי את אחת האימהות שחיכתה בפתח הגן. היא הסתכלה עליי במבט תמוה ועיקמה את האף "מכאן... לא ראיתי אותך פה אף פעם. אימא של מי את?"

"כן, אני עובדת סביב השעון, בדיוק נחתי מטיסה אז יש לי זמן לאסוף את נעם מהגן", עניתי בחיוך. חזרתי מכנס בינלאומי מרתק והרגשתי על גג עולם. הלב שלי התפוצץ מאושר. 

"מה את עושה?" היא שאלה. סיפרתי. "ומה את?"

התשובה – מהוססת, ביישנית, לא איחרה לבוא.

"ומעניין לך?" שאלתי בעדינות. "כן" מהוסס נשמע מפיה. איחלתי לה יום נפלא והמשכתי בדרכי.

לימים ראיתי אותה נוסעת ברכב שעליו מתנוסס לוגו של חברה ונופפתי לשלום. היא עצרה ואמרה: "זה בזכותך... את גרמת לי לעשות את השינוי". "ואת מאושרת?" שאלתי.

"הכי מאושרת בעולם", היא ענתה.

"בסיטואציה הזו ליד הגן, גם אני בחרתי וגם היא", נזכרת ד"ר ליאני. "הלוא יכולתי להיעלב עד עמקי נשמתי, לצעוד לרכב בתסכול, עם רגשות אשם ונקיפות מצפון קשות, ואולי אפילו לשקול לעזוב את הקריירה – מזניחת משפחה שכמוני – אבל הרגשתי בדיוק ההפך".

האירוע המכונן ליד גן הילדים הביא את ד"ר ליאני לחשוב עד כמה באמת הבחירות שלנו, כנשים, הן אכן שלנו, ומה אנחנו יכולות לעשות כדי להפוך אותן לכאלה. הרי לא נולדנו עם צ'יפ של רגשות אשם מוטבע בנו.

והיא מוסיפה: "מאז שהספר יצא לאור, הרבה נשים משתפות אותי שחוו את הסיטואציה הזאת בכניסה לגן ומזדהות איתה".

מונולוגים שמשקפים את החיים

לאחר 20 שנה בעולם התאגידים, ולאחר שהובילה את מהפכת השוויון בחברת מיקרוסופט ישראל בשיתוף מנכ"ל החברה וההנהלה, החליטה ד"ר ליאני להפוך לעצמאית כאשר היא שמה לה למטרה לגרום לנשים צעירות למקם את הקריירה שלהן בעדיפות גבוהה יותר, ולגרום לארגונים להבין שבלעדי שינוי שוויוני מוחלט, לא יגיעו להצלחה שהם מצפים לה.

מכיוון שאין דבר שמשכנע יותר מסיפורים אישיים ומהאמת שמאחורי הקלעים, היא החליטה להוציא לאור ספר עם סיפורי קריירה של נשים מתחומי עיסוק, עולמות וגילאים שונים, מקשת רחבה בחברה הישראלית. "בניתי את פרקי הספר לפי תחומי עיסוק כי הסיפור פה הוא קריירה וחיים. ידעתי שאני רוצה לשים דגש על מגוון תחומים: נשים מקדמת ההייטק והיזמות הטכנולוגית, נשות רפואה ומדע, מובילות בתחום היזמות חברתית, מדליסטיות ספורט, נשים מחזית הקולינריה, המשפט, הניהול, התקשורת, מערכת הביטחון – הגופים החשאיים, צה"ל ועוד. שילבתי גם אומניות שאת סיפורן הן הציגו באמצעות האומנות המיוחדת שלהן".

מדובר ברצף של 111 מונולוגים שמשקפים את החיים האמיתיים. כמעט ללא עריכה, כולל רגעי הקושי וגם הכישלונות, אך עם דגש על הבחירה ועל הרצון להמשיך ולממש אותה למרות הכל. 

היא בחרה לקרוא לפרויקט "ספר הנשים השיתופי הראשון בישראל", כי כך הוא נוצר. כל משתתפת התבקשה לתת שמות של משתתפות נוספות, והשיתוף הוא גם שותפות לדרך וגם שותפות בתוך המעגלים עצמם.


צילום: רמי זרנגר

החלטות לא קלות

בתוכן העניינים לא מופיעים שמות הכותבות, אלא רק תחום העיסוק שלהן, ובתוך כל תחום סדר המונולוגים הוא מהוותיקה אל הצעירה ביותר בתחום. 

"הספר מבחינתי הוא מסר", היא אומרת. "הלוואי שיותר נשים ונערות יקבלו ממנו השראה ויקבלו החלטה לבחור בקריירה. כל אחת מהנשים בספר עשתה החלטות שלעיתים לא היו קלות, עמדה בפני ביקורת חברתית ובעיקר מול עצמה ומצפונה ובחרה.

"אני גאה בדרך שבה בחרתי, ויודעת שהאופן שבו בתי רואה אותי ואת השוויון ביני לבין בן זוגי, זה העולם שהיא תגדל אליו ותמשיך אותו. אני מייחלת לעולם שבו מנהלים יבינו ששוויון ארגוני משמעו מנהיגות ערכית מצליחה, שיחשבו על בנותיהן ולאן הם רוצים שהן תגענה".



הכתבה פורסמה בגיליון דצמבר 21 של מגזין החיים הטובים. למנוי למגזין החיים הטובים לחצו כאן

ליצירת קשר עם אורנה גטניו (מגזין החיים הטובים)
יש למלא פרטים ונחזור אליך בהקדם

Loading...

מומלץ להתפנק עם הטבות חדשות

{{PRODUCTID.NAME}}

{{ProductId.Website_ShortInfo}}

מומלץ להיפגש כאן

iconfinder-time-24-103169-1.svg

{{ProductId.Date}}

iconfinder-map-pin-location-2546981.svg

{{ProductId.Location}}

מומלץ לטייל במקומות חדשים

iconfinder-time-24-103169-1.svg

{{ProductId.Date}}

iconfinder-map-pin-location-2546981.svg

{{ProductId.Location}}

הצטרפו לרשימת 
התפוצה שלנו

Loading...