על שם מי נקרא נחל אלכסנדר? הדעות חלוקות: יש האומרים שהוא נקרא על שם המלך החשמונאי הגדול אלכסנדר (יונתן) ינאי שעסק בכיבושים רבים ובין השאר הגיע גם לאזור זה

איך מגיעים
ניתן להגיע מכביש 2 או מכביש 4. תחילת המסלול היא בגשר הצבים (מיד יוסבר איך להגיע) שם יש להשאיר רכב אחד והסיום הוא בשפך נחל אלכסנדר לים, בסמוך למקום שבו כביש 2 חוצה בגשר את הנחל, שם יש להשאיר את הרכב השני. ניתן לעשות את המסלול גם עם רכב אחד, אז חוזרים באותה דרך.

לבאים מכביש 4 - פונים מערב בצופת חפר [12] לכיוון כפר ויתקין, לאחר שני ק"מ, מיד לפני מסילת הרכבת פונים צפונה (ימינה) לכביש משובש [4]. נוסעים עם השלטים לעבר גן האירועים ליד הנחל עד שמגיעים לחניון גשר הצבים [5].

לבאים מכביש 2  - במחלף חבצלת (או גבעת שפירא) [1] פונים מזרחה לכביש 5710 ונוסעים לעבר ביתן אהרון וכפר ויתקין. בכניסה לכפר ויתקין [2] פונים ימינה, ונוסעים בכביש עוקף ויתקין עד הכיכר [3] אשר בה פונים ימינה. מיד לאחר מסילת הרכבת [4] פונים שמאלה לכביש משובש. נוסעים עם השלטים לעבר גן האירועים ליד הנחל עד שמגיעים לחניון גשר הצבים [5].

נקודת סיום – נוסעים צפונה על כביש 2, מיד לאחר שחוצים את נחל אלכסנדר [9], ישנה ירידה ימינה לדרך עפר. עם דרך זו אפשר לנסוע בשביל מתחת לגשר. כמה מטרים לאחר מכן ישנה חניה בה אפשר להחנות את הרכב.

 
נחל אלכסנדר
אז על שם מי נקרא נחל אלכסנדר? האם על שם אלכסנדר (יונתן) ינאי, המלך החשמונאי? נראה כי האמת ההיסטורית מעט פשוטה יותר. שבאו המתיישבים לארץ הם מצאו שהערבים המקומיים קוראים לנחל 'אסכאנדיר' ככל הנראה על שם אסכאנדיר אבו זבורה שהיה סוחר אבטיחים נודע והנמל שלו, מינאת אבו זבורה, שכן בשפכו של נחל אלכסנדר. את האבטיחים הללו יצאו בכסף טוב למצרים וללבנון. הנמל ירד מגדולתו ואיתו גם ידידינו אלכסנדר עם כניסת הרכבות לשימוש בארץ ובארצות ערב בתחילת המאה ה- 20. (ראו גם באתר הרשות לשיקום נחל אלכסנדר)

תחילת המסלול - גשר הצבים
תחילת המסלול היא ליד גשר הצבים [5]. הגשר הוקם בשנות ה-30 עי מתיישבי כפר ויתקין והוא אחד המקומות היחידים בארץ בהם ניתן לצפות בצב הרך. הצב הרך מגיע עד לאורך של מטר אחד ומשקל של 50 קג. הצב שמקורו באגמי המים המתוקים של מזרח אפריקה הינו טורף הניזון מתולעים דגים ובעלי חיים קטנים אחרים החיים במים. נקבת הצב הרך מטילה את ביציה בגומות שהיא חופרת בגדות הנחל בסביבות מאי - יוני ולאחר כחודשים בוקעים הצבים ורצים למים.

בשנת 1991, בעקבות הגשמים הרבים שפקדו את הארץ, הוצף נחל אלכסנדר, בו נמצאת אוכלוסיית הצבים הגדולה, מעל למחצית מאוכלוסיית הצבים, 200 במספר, נסחפו לים התיכון ומתו. זיהום נחלי החוף גרם לצמצום חריף באוכלוסייה: נותרו פרטים מעטים במקורות הירקון ובנחל תנינים, אך מרבית האוכלוסייה מצוייה בנחל אלכסנדר, שגם הוא מזוהם. נראה שזיהום זה גורם לכך שרוב הביצים אינן בוקעות, והצעירים הבוקעים סובלים מעיוותים. בנחל אלכסנדר נראים רק צבים גדולים, ונראה שהצעירים אינם שורדים. מאז מתקיימים מאמצי שימור לבעל חיים זה. כדי להבטיח את גדילת הצבים הקטנים, אוספים אנשי רשות הטבע והגנים את ביצי הצבים, מדגירים אותם בסביבה מלאכותית ומחזירים את הצבים הקטנים למים לאחר התבגרותם

לאורך הנחל
נעבור את הגשר צפונה, ונפנה שמאלה עם שביל העובר לאורך הגדה הימנית של הנחל. לאחר כ-200 מטרים מגיע השביל לגן אירועים ליד הנחל. בסמוך למים נוכל לראות את מרפסת התצפית ממנה ניתן לראות בגדה הדרומית משטח הטלה מגודר עבור הצבים הרכים.

ממשיכים לאורך הנחל ועוברים מתחת לגשר פסי הרכבת. מיד לאחר הגשר עוזבים את הנחל ופונים ימינה בדרך עפר. לאחר כ-400 מטרים, ובסמוך למחסום זרוע, נגיע לפניה שמאלה המסומנת בסימון של שביל ישראל (לבן כחול כתום) נפנה בדרך זו העוברת בסמוך לתעלת מים. תעלה זו מנקזת מי תהום גבוהים מהשטחים שממזרח לאזור התעשייה עמק חפר והיא נחפרה במקור על ידי הבריטים כחלק מהמאמץ לנקז את ביצות חדרה המפורסמות בהם בריכת יער (בירכת עתא בערבית). ראו טיול לבריכת יער במסלול פארק השרון.

מכאן הדרך עוברת בין גבולו הדרומי של יער חדרה העשוי אקליפטוסים לבין נחל אלכסנדר. היער ניטע גם הוא כחלק מהמאבק בביצות ובקדחת אך האקליפטוסים לא סיפקו את המצופה מהם והיבוש הצליח רק כתוצאה מניקוז השטח בתעלות כדוגמת תעלת עתא.

חרבת סמארה
לאחר ק"מ וחצי נגיע לחרבת סמארה [8] אשר נמצאת בראש גבעה ממנה ישנה תצפית מרהיבה על האזור. המבנה הוקם בסוף המאה ה-19 על ידי עבאדללה סמארה שאדמות הסביבה היו רכושו. בתקופה מעט מאוחרת יותר, שעה שבנמל אבו זבורה אשר היה בחוף מכמורת, יצוא האבטיחים למצרים היה בשיאו, הפך המבנה לתחנת משטרה עות'מאנית ותחנת מכס. קקל רכשה את אדמות סמארה בשנת 1940. על הגבעה ישנה פריחה בכל עונות השנה ובמיוחד באביב אז נוכל לראות את כלניות, פרגים, נוריות, צבעונים ועוד. אלת המסטיק נמצאת סביב סביב ולידה פורחים גם עוקץ-עקרב שעיר, כנפון זהוב ועוד. במורד הגבעה לכיוון נחל אלכסנדר ניתן לראות מערות החצובות בסלע הכורכר, מערות אלו הן שריד למחצבה קדומה. שימו לב שחרבת סמארה נמצאת על גבי אחד מרכסי הכורכר היוצרים את מבנה השרון. נחל אלכסנדר הוא אחד מנחלי השרון שחצבו ברכס הכורכר יציאה לים. מדרום לנחל בנויים על גבי הרכס הישובים כפר ויתקין, חופית וביתן אהרון.

שפך הנחל ותל מכמורת
נמשיך עם דרך העפר לאורך הנחל, לעבר כביש החוף. בסמוך לנחל נמצא את הצמחים: סמר ימי, פטל קדוש ועצי אשל רבים. הדרך עוברת מתחת לכביש המהיר חיפה-תא [9]. נעבור מתחת לגשר ונגיע למקום בו נמצא הרכב השני. החלק הטוב עוד לפנינו – נמשיך עם שביל קצר לאורך הנחל עד לשפכו לים התיכון. ניתן לראות כי החוף שנמצא מדרום לשפך הנחל הוא הרבה יותר חולי מאשר החוף אשר מצידו הצפוני של שפך הנחל. הסיבה לכך נעוצה בדרך ההיווצרות של החול שמגיע מכיוון דרום ובנקודה זו לנחל יש השפעה מקומית והוא 'בולע את החול'.

אם נסתכל מעט צפונה מהשפך נוכל לראות את תל מכמורת. כדאי להמשיך לאורך החוף עד לתל. בצידו הצפוני נראה את הנמל המשמש את בית הספר הימי מבואות ים. זהו המפרץ אשר שימש בעבר כנמל האבטיחים. בשנת 1945 הוקם כאן מושב מכמורת (מכמורת - שם של רשת גדולה לדיג). מעניין לדעת כי בתאריך 20.6.1948 עגנה ליד המושב אניית הנשק של האצ''ל אלטלנה.

 

על שם מי נקרא נחל אלכסנדר? הדעות חלוקות: יש האומרים שהוא נקרא על שם המלך החשמונאי הגדול אלכסנדר (יונתן) ינאי שעסק בכיבושים רבים ובין השאר הגיע גם לאזור זה

ליצירת קשר עם צוות סטודיו 10
יש למלא פרטים ונחזור אליך בהקדם

Loading...

מומלץ להתפנק עם הטבות חדשות

{{PRODUCTID.NAME}}

{{ProductId.Website_ShortInfo}}

מומלץ להיפגש כאן

iconfinder-time-24-103169-1.svg

{{ProductId.Date}}

iconfinder-map-pin-location-2546981.svg

{{ProductId.Location}}

מומלץ לטייל במקומות חדשים

iconfinder-time-24-103169-1.svg

{{ProductId.Date}}

iconfinder-map-pin-location-2546981.svg

{{ProductId.Location}}

הצטרפו לרשימת 
התפוצה שלנו

Loading...