למרות ששמחה היא לא רגש לאומי גורף בימים אלה, אפשר להימלט מהשגרה לרגע, להפיג את הזמן בסיור ביקב על כוס יין, לנשנש משהו, להחליף אווירה ולתת מעט מרגוע לנשמה.
כתבה אורלי גנוסר
הקלישאה טוענת שאת היגון מטביעים בכוס יין, והמציאות מוכיחה שזו אכן אלטרנטיבה אחת, אבל יין הפך בשנים האחרונות למוצר בעל סגולות והשפעות חיוביות. לחוויית יין שמתחילה ביקב, אין תחליף ויש לא מעט יתרונות. אז עכשיו, כשחגי תשרי מאחורינו, ושנת תשפ"ה נכנסה במרץ וכולנו תולים בה תקווה שתהא טובה יותר, זה הזמן להכיר כמה מיקבי מטה יהודה, אזור יין ייחודי שמאפשר אסקפיזם כהלכתו.
מטה יהודה
הוא מרחב וותיק בתעשיית היין בארץ ישראל, עוד מימי המקרא, ובעשורים האחרונים הוא מוביל עם מועדון יין איכותי, אלפי דונמים של כרמים ועשרות יקבים שיצרו בו מעין 'דרך יין'. בשנת 2020, ולאחר כמה שנות פעילות בנושא, הוכר לראשונה בארץ, מרחב 'יהודה' כאזור יין בעל כינוי מקור (אפלסיון). רישום סימן המסחר למועדון 'יקבי יהודה' היה תהליך ארוך ותובעני, ומשהושלם הגיעה גם ההכרה ההיסטורית. והמשמעות? כאשר מגדירים בחוק אזור גיאוגרפי כבעל סגולות ייחודיות וכמקור ליינות איכות, מביאה עמה תנופת פיתוח ותיירות המשפיעות גם על הכלכלה המקומית. יתרה מזו מדובר על אזור שעל פי השיטה הבינלאומית, זוכה להגנה מפיתוח מואץ ובכלל הציפיה היא שימשוך תיירות יין גלובלית.
ליין אינספור מרכיבים שקובעים את טעמו הסופי, ולאזור הגידול יש השפעה גדולה בדמות ה'טרואר' אותה אדמה ורכיביה השונים הנובעים מהאקלים, הקרינה, הלחות/היובש, המשקעים ועוד. כמובן שלזן הענבים יש מקום חשוב, וכן לשיטת הגידול, להשקיה, ובהמשך גם ליינן שידע לקבוע את מועד הבציר המדויק לפי רמת הסוכר, משך השהות בחביות, אם בכלל, זמני תסיסה/יישון ורק לבסוף הבחירה אם ליצור יין זני או בלנד ומה המינון המוצלח מכל זן. מדובר במומחיות לעילא, וישראל התברכה במומחי יין רבים בעלי שם עולמי, ורמת היינות בארץ הולכת ומשתבחת. ובכלל מטה יהודה הוא אזור ירוק כמעט כל השנה, גבעי, עם טבע פראי ומסלולי טיולים נפלאים, היסטוריה וארכיאולוגיה, חקלאות, קולינריה ותיירות, וכך כל ביקור ביקב יכול להפוך ליום בילוי נהדר. כיוון שכל יקבי האזור טובים ומומלצים, נפנה את אלומת האור הפעם לשלושה מהם.
קדמא
כשמגיעים ליקב קדמא בכפר אוריה, מבחינים בכניסה בכדי חרס מוזרים, המרמזים, למביני עניין, שמשהו אחר קורה כאן. אם חוזרים רגע להיסטוריה, בעבר שימרו יין בכדי חרס מיוחדים המוכרים כאמפורות, ובישראל היו להן כמה גרסאות בהתאם למרחב הגיאוגרפי. כדי החרס ביקב קדמא הם אמפורות אלא שהן גיאורגיות, שכן רק בגיאורגיה משמרים עד היום את השיטה ומתסיסים את היין בכדים היפהפיים והאותנטיים. על השגעון חתומה לינה סלוצקין, בעלת היקב והייננית, שבחרה לשמר את המסורת מהמולדת וכל מי שנכנס ליקב מתפעם מגודלם ומיופיים. בשנים האחרונות היא הוסיפה גם כדים מודרניים יותר מצרפת, אבל הרעיון זהה, תסיסה ראשונה בכדים ויישון בחביות. בחלל הפנימי אפשר לראות את חדר החביות השקוף ובחוץ להתפעם מהנוף כי היקב שוכן בנקודת תצפית יפה, החצר גדולה ומזמינה להתרווח בה בנחת. חובבי הז'אנר יכולים להזמין סיור וטעימות באחת משלוש רמות, החל מחובבים ועד מקצוענים, אבל מי שבעד ניקוי ראש ובילוי רגוע, דעו שביקב מייצרים כעשרה סוגי יין שונים, ובתפריט תמצאו פלטת גבינות עם ממרחים לחמים וירקות וקינוחים. החל מהקורונה יש אופציה להזמין סלסלת פיקניק, לבוא לקחת ולהתפקנק בטבע הנהדר שמסביב. פתוח כל השבוע, https://kadma-wine.co.il/
קסטל
לפני כמעט עשור, עבר היקב למשכנו החדש ביד השמונה, ויופיו הסביבתי מרומם את הלב. שמו המלא דומיין דה קסטל אם כי בארץ מסתפקים בקיצור קסטל ומיקומו העדכני טובל בתוך ירוק אינסופי. למבנה היקב הנאה, מרפסת רחבת ידיים הבוקעת ממנו, צופה להרי ירושלים ומחסירה פעימה. שמו של קסטל יצא למרחוק והיינות המעולים זכו בציונים גבוהים ובפרסים בינלאומיים והם בעיקר עולים על שולחנות מפוארים ברחבי העולם. מרכז המבקרים ביקב, מהווה אבן שואבת לסיורים מודרכים וטעימות יין, הושט היד והרם לחיים. בסיור מתוודעים לחללי הייצור השונים, והשיא הוא במרתף החביות העצום והמרהיב. היקב המשפחתי, התחיל כאמור ברמת רזיאל, הכרמים הראשונים ניטעו ב-1988 אך היין הראשון נבצר בשנת 1992. מאז זהו שם נרדף לאיכות ללא פשרות. ב-2018 עברה המשפחה לחקלאות אורגנית מסיבות אידיאולוגיות ובעיקר כדי להעביר לדורות הבאים אדמה טובה יותר. היקב פעיל באמצע השבוע בלבד ומציע חוויית ביקור מלאה הכוללת סיור מודרך בחללים השונים וסיפורים על היקב, ולסיום טעימות יין בליווי פלטת גבינות, לחם ומטבלים. כשעה עד שעה וחצי מרוכזות. ניתן להמיר זאת בביקור קצר יותר, לטעימות ומבחר נשנושים מהתפריט. חובבי טבע יכולים ליהנות ממארז פיקניק משובח ולצאת למרחב.
עגור
בכניסה למושב עגור, אשר בפאתי עמק האלה ניצב מזה שנים יקב עגור, אחד מחלוצי האזור שהקים היינן שוקי ישוב. מאז נבצרו בכרמי היקב אינספור אשכולות ענבים ואלפי בקבוקי יין החליפו ידיים ובשנים האחרונות חווה היקב מתיחת פנים ורענון. לישוב הצטרפו שני שותפים צעירים אלעד כץ ואייל דרורי, שמכניסים מרץ, ניסיון וחדשנות. מרכז המבקרים המקומי משתלב עם הסביבה הכפרית, פרגולה נאה מול מרחבים גבעיים פתוחים, אוויר טוב ואווירה. היקב פעיל באמצע השבוע בלבד, ומציע סיורים וטעימות החל מזוג (אך בהרשמה מראש). הטעימות מלוות במיני תקרובת וכיבודים, ואלה זמינים גם לאורחים שחפצים בישיבה במקום בלבד. אפשר לבחור בפנים או בחוץ, כוס או בקבוק יין וליהנות מנשנושים מתוצרת חקלאית מקומית וכן מיצרנים קטנים מהסביבה. בפינת החן נערכים גם אירועים פרטיים קטנים, ופעם בשבועיים בימי שישי מתקיים מעין בוקר של תרבות מוסיקלי, 'שישי חי' עם מוסיקה חיה במגוון סגנונות ולמנעד קהלים, יין טוב, וכאמור אווירה משחררת. תבואו בנטורל https://agurwines.com/