בטטות צלויות במיסו
לימור לניאדו תירוש שפית, מחברת ספרי בישול ובעלת הבלוג ״מטבח מקומי״
6-4 מנות
4-3 בטטות בינוניות שטופות וחצויות לאורך
4-3 כפות שמן זית
לנאסו מיסו
1/3 כוס (80 מ"ל) מירין
1/4 כוס (60 מ"ל) סאקה או יין לבן יבש
1/3 כוס (65 גרם) סוכר
1/2 כוס (150 גרם) מיסו בהיר (שירו מיסו)
להגשה
2 גבעולי בצל ירוק קצוצים (החלק הירוק בלבד)
חופן שומשום קלוי או בוטנים קלויים קלופים וקצוצים גס
אופן ההכנה:
1. מחממים תנור ל-220 מעלות ומרפדים תבנית בנייר אפייה.
2. בעזרת סכין קטנה וחדה חורצים פסים אלכסוניים לאורך ולרוחב חצאי הבטטות לקבלת דוגמת מעוינים. מברישים רק את הצד החתוך בשמן זית בנדיבות.
3. מניחים את הבטטות בתבנית כשהצד החתוך כלפי מטה. אופים בחלק העליון של התנור כ-30 דקות עד שהקליפה מתקשה ומשחימה מעט.
4. בינתיים מכינים נאסו מיסו: בקלחת קטנה מביאים לרתיחה מירין וסאקה ומבשלים כ-5 דקות על להבה נמוכה עד שהאלכוהול מתנדף. מוסיפים סוכר, מערבבים להמסה ומכבים את האש. מוסיפים את המיסו בהדרגה תוך כדי ערבוב מתמיד עד לקבלת תערובת חלקה.
5. מוציאים את התבנית מהתנור, הופכים את הבטטות ומברישים בתערובת בנדיבות.
6. מחזירים לתנור וצולים עוד 10 דקות.
7. מפזרים בצל ירוק ושומשום ומגישים חם.
אימאם בּילדי
רות אוליבר מחברת ספרי בישול ובעלת הבלוג Oliver's Twist
תבנית עגולה בקוטר26-24 ס"מ
4 חצילים גדולים וארוכים פרוסים לפרוסות אורך בעובי ½2-1 ס"מ
1/3 כוס שמן זית
מלח
סוכר
לרוטב
3 כפות שמן זית ועוד קצת לזילוף
1 בצל גדול קצוץ
4 שיני שום קצוצות
6 עגבניות קלופות וחתוכות לקוביות בגודל 1-1/2 ס"מ
מלח ופלפל שחור גרוס
1 כפית קינמון
1/2 כוס עלי פטרוזיליה קצוצים
למלית
350 גרם בשר בקר טחון
1 עגבנייה מגוררת
1 בצל מגורר
3 שיני שום קצוצות
1 ביצה
2-1 כפות פירורי לחם
מלח ופלפל שחור גרוס
להגשה
1/2 כוס עלי פטרוזיליה קצוצים
1/2 פלפל ירוק חריף ללא גרעינים פרוס לטבעות (לא חובה)
1. צולים את החצילים: מחממים תנור ל-200 מעלות במצב טורבו ומרפדים 2 תבניות תנור בנייר אפייה.
2. מורחים פרוסות חצילים משני הצדדים במעט שמן זית ומתבלים במלח וסוכר. מניחים את הפרוסות בתבניות בשכבה אחת.
3. מכניסים את שתי התבניות לתנור ואופים 10 דקות. מחליפים בין התבניות ואופים עוד 10 דקות עד שהפרוסות החצילים מזהיבות. מוציאים מהתנור ומצננים קלות. מורידים את טמפרטורת התנור ל-180 מעלות.
4. מכינים את הרוטב: מחממים 3 כפות שמן זית במחבת ומטגנים בצל כ-10 דקות על להבה בינונית עד להזהבה. מוסיפים שום ומטגנים כחצי דקה עד שעולה ניחוח. מוסיפים עגבניות, מתבלים במלח, פלפל שחור וקינמון ומבשלים כ-5 דקות עד שהעגבניות מתפרקות והרוטב מסמיך למרקם של דבש נוזלי. אם אין מספיק נוזלים בסיר, מוסיפים 1/4 כוס מים ומערבבים דקה-שתיים. מוסיפים 1/2 כוס פטרוזיליה, מערבבים ומכבים את האש. מעבירים מחצית מכמות הרוטב לתבנית.
5. מכינים את המלית, ממלאים ואופים: מערבבים את חומרי המלית בקערה לתערובת אחידה. יוצרים מהתערובת קציצות אובליות כמספר פרוסות החצילים. אורך הקציצות צריך להיות זהה לרוחב פרוסות החצילים וקוטרן 3-2 ס"מ. מניחים פרוסת חציל על משטח העבודה, מניחים קציצה בחלקה התחתון ומגלגלים לגליל. חוצים את גלילי החצילים ומניחים בסיר בעמידה כשהחלק החתוך פונה מטה. מכינים כך את כל הממולאים ומסדרים במעגלים צפופים בתוך הסיר. יוצקים על החצילים את הרוטב הנותר.
6. מכסים את התבנית ברדיד אלומיניום ואופים 40 דקות. מסירים את הכיסוי ואופים עוד כ-15 דקות עד שהרוטב והחצילים משחימים מעט.
7. מפזרים פטרוזיליה וטבעות פלפל חריף. מזלפים שמן זית ומגישים חם.
אימאם בלדי – הגרסה הטבעונית
מחליפים את הבשר ב-350 גרם פטריות שמפיניון קצוצות. מטגנים אותן עם הבצל והשום במעט שמן זית עד שכל התערובת מתכווצת ומשחימה. מוסיפים עגבנייה מגוררת, 2 כפות פירורי לחם ומתבלים במלח ופלפל שחור. מערבבים וממלאים את החצילים בעזרת כף. אופים כמו במתכון המקורי.
עוף בתמרינדי, אורז, שזיפים, בצל ירוק וזרעי שומר
קרן ויעל סלע גפן מתכונאיות ואומניות האירוח "הבנות אוהבות אוכל"
6-4 מנות
1 עוף שלם או 4 כרעיים
למשרה
1 כף מחית תמרינדי סמיכה
1 כף רוטב סויה
2 כפות סירופ מייפל איכותי
2 שיני שום כתושות
1 כפית פלפל שחור גרוס
1 כף רסק עגבניות
2 כפות שמן זית
1/2 כפית מלח במידת הצורך
לתבשיל
2 כפות שמן זית
2 בצלים סגולים חצויים ופרוסים דק
מלח
4 שיני שום כתושות
1 כפית זרעי שומר
8-6 גבעולי בצל ירוק חתוכים למקטעים באורך 2 ס"מ (החלק הלבן בלבד)
10 שזיפים מיובשים מגולענים
2 כוסות אורז בסמטי או אורז עגול
3 כוסות מים רותחים
1. משרים את העוף: מערבבים את כל חומרי המשרה בקערה רחבה. טועמים ומתקנים תיבול עם 1/2 כפית מלח. מניחים את העוף בקערה ומצפים אותו היטב בתערובת. מכסים את הקערה ומעבירים למקרר ל-4 שעות לפחות ועד לילה.
2. מכינים את התבשיל: מחממים תנור ל-160 מעלות.
3. מחממים היטב סיר גדול, שמתאים גם לתנור, על להבה גבוהה. מוסיפים 2 כפות שמן זית, מניחים את העוף בסיר על הגב ומטגנים 6-5 דקות רק עד שהוא מקבל גוון זהוב יפה. את נוזלי המשרה שומרים להמשך. מוציאים את העוף מהסיר ושומרים בצד. מוסיפים לסיר בצלים סגולים וכף מלח ומטגנים תוך כדי ערבוב כ-10 דקות על להבה בינונית עד שהבצלים משחימים קלות. מוסיפים שום, זרעי שומר, בצלים ירוקים, שזיפים ואורז. ממשיכים לערבב כחצי דקה עד שעולה ניחוח של שום. יוצקים מים רותחים ו-1/4 כוס מהמרינדה ומביאים לרתיחה. טועמים את הנוזלים ומתקנים תיבול עם מלח. מחזירים את העוף לסיר ולוחצים עליו מעט כדי שיישב היטב בתוך הנוזלים - הנוזלים אמורים לכסות לגמרי את האורז, זה בסדר אם העוף מציץ החוצה.
4. מכסים את הסיר ומעבירים לתנור לשעה וחצי. מגישים חם.