מתכונים טבעוניים מעולים שכיף להכין ומענג לאכול. עם חברים קרובים, עם בני המשפחה אהובים, וכמובן – עם עצמנו. בחרנו בשלושה מתכונים מהירים וקלים להכנה אבל מרשימים ומושקעים. וכן, גם משהו מפתיע (חלה) שתלווה את הארוחה.
המתכונים הם פרי יצירתה של אורי שביט, ממובילות הבישול הטבעוני בישראל, עיתונאית אוכל, מנחת סדנאות בישול ובעלת הבלוג הפופולרי "טבעוניות נהנות יותר".
קציצות ברוקולי וקינואה מ-5 מרכיבים
20 קציצות ביס
יש סיכוי מצוין שהקטנות האלה יתחבבו מאד על הילדים במשפחה, כולל אלה שברוקולי גורם להם לעקם את האף. המלצה חמה: הכינו מראש כמות כפולה.
2 כוסות (כ-300 גרם, גזע יפה אחד) ברוקולי קצוץ דק (או טחון גס במעבד מזון)
1 בצל קטן, קצוץ דק
½ כוס (130 גרם) קינואה (או ½1 כוסות קינואה מבושלת)
2 שיני שום כתושות
2 כפות גדושות קמח חומוס
מלח
פלפל שחור גרוס
שמן זית
1. מבשלים את הקינואה: שוטפים את הקינואה ומעבירים לסיר. מוסיפים כוס מים רותחים ומביאים לרתיחה. מנמיכים את הלהבה, מכסים ומבשלים כ-15 דקות עד שהמים נספגים והקינואה תפוחה ורכה. מפרידים את גרגרי הקינואה בעזרת מזלג ומצננים.
2. בינתיים מרתיחים שפע מים מומלחים בסיר בינוני וחולטים את הברוקולי הקצוץ כ-10 דקות. מסננים היטב ומניחים להתקרר. סוחטים את הברוקולי ומעבירים לקערה.
3. מחממים 2 כפות שמן זית במחבת רחבה מעל להבה בינונית-גבוהה. מוסיפים בצל ומטגנים 5-8 דקות, להזהבה קלה. מסירים מהאש ומוסיפים לקערת הברוקולי.
4. מוסיפים קינואה מבושלת, שום וקמח חומוס ומתבלים במלח ובפלפל לפי הטעם. מערבבים היטב ולשים 1-2 דקות. מכסים בניילון נצמד ומעבירים למקרר ל-30 דקות, להתייצבות.
5. מחממים תנור ל-180 מעלות, מרפדים תבנית בנייר אפיה ומשמנים במעט שמן זית.
6. יוצרים מהתערובת קציצות קטנות בגודל ביס ומניחים בתבנית. מזלפים מעל מעט שמן זית ואופים 10-15 דקות, עד שהקציצות יציבות וזהובות. לחילופין, אפשר לטגן את הקציצות במעט שמן זית להזהבה.
גיוונים:
סטייק כרוב סגול עם סלט שעועית חם
עשיר בסידן
4 סועדים
כרוב צלוי הוא מעדן אמיתי שלא דורש הרבה התעסקות, רק קצת סבלנות בזמן שהוא בתנור. הפעם גיוונתי עם כרוב סגול והוספתי לו סלט חם עתיר טעם וחלבון.
1 כרוב סגול, פרוס לפרוסות עבות
לרוטב:
3 כפות שמן זית
2 כפות חומץ בלסמי
1 כפית סילאן
מלח
פלפל שחור גרוס
לשעועית:
2 כפות שמן זית
1 בצל סגול קטן, פרוס דק
1 פלפל צ'ילי, קצוץ (לא חובה)
2 שיני שום, קצוצות
4 כוסות שעועית לבנה מבושלת ( ¼ 1 כוסות שהן 220 גרם לפני השרייה ובישול)
מיץ מ-1 לימון או ליים
מלח
פלפל שחור גרוס
להגשה:
חופן צנוניות, פרוסות דק
חופן עלי נענע טריים
חופן אגוזי פקאן קצוצים גס
קליפה מגוררת מ- 1 לימון או ליים
רוטב טחינה
1. מחממים תנור ל-200 מעלות ומרפדים תבנית בנייר אפיה.
2. מערבבים את כל מרכיבי התיבול בקערית. מעסים את פרוסות הכרוב ברוטב משני הצדדים. מסדרים בתבנית וצולים 30-40 דקות, עד שהכרוב רך ושחום. אם הכרוב משחים מדי אפשר להניח מעל יריעה של נייר אלומיניום.
3. בינתיים מכינים את השעועית: מחממים שמן זית במחבת רחבה מעל להבה בינונית-גבוהה. מוסיפים בצל, צ'ילי ושום ומטגנים 2 דקות. מוסיפים את השעועית ומטגנים 2-3 דקות נוספות. מסירים מהאש ומוסיפים מיץ לימון, מלח ופלפל.
4. להגשה: מניחים על כל צלחת פרוסת כרוב צלויה ועורמים עליה שעועית. מוסיפים פלחי צנונית, עלי נענע, אגוזי פקאן וקליפת לימון מגוררת. מזלפים טחינה ומגישים.
חלה קלה להכנה שתמיד מצליחה
1 חלה או 8-10 לחמניות
את החלה הזו הכינו כבר המון אנשים והתגובות מוכיחות שהכותרת בהחלט מוצדקת. אני מכינה מהבצק הזה גם לחמניות.
לראש עיסה (להתססת השמרים):
1 כף שמרים יבשים
1 כפית סוכר דמררה
1 כוס מים חמימים
לבצק:
2 כפות סוכר דמררה (לחלה מתוקה יותר הוסיפו עוד כף)
½ 1 כוסות (210 גרם) קמח לבן או קמח כוסמין לבן
½ 1 כוסות (190 גרם) קמח חיטה מלא או קמח כוסמין מלא
2 כפות שמן זית
1 כפית מלח
לציפוי:
1 כפית קורנפלור
1 כפית סילאן או סוכר חום
קורט מלח
1 כף מים רותחים
זרעי שומשום
1. מכינים ראש עיסה: מערבבים בקערה (מיקסר או רגילה) שמרים, כפית סוכר וכוס מים חמימים. משהים כ-5 דקות, עד שהשמרים מתחילים לתסוס ונוצרות בועות.
2. מכינים את הבצק: מעבירים את ראש העיסה לקערת מיקסר ומוסיפים את יתר המרכיבים לפי הסדר: סוכר, קמח, שמן ומלח, ולשים במהירות נמוכה בעזרת וו לישה (ואפשר, כמובן, גם בידיים), עד שמתקבל בצק חלק שנפרד מדפנות הקערה, כ-5 דקות. אם בחוץ חם ולח והבצק דביק, הוסיפו עוד קצת קמח.
3. מעבירים את הבצק לקערה משומנת מעט, מכסים במגבת נקייה ומניחים לבצק לתפוח כשעה, במקום חמים, עד שהוא מכפיל את נפחו.
4. מעבירים את הבצק למשטח עבודה מקומח קלות ולשים אותו מעט להוצאת האוויר. מחלקים את הבצק לשלושה כדורים שווים ומרדדים במערוך כל כדור למלבן צר וארוך, בגודל של 40x 12ס״מ לערך, ובעובי 4-5 מ"מ. יוצרים מכל מלבן רולדה הדוקה ומגלגלים שוב לגליל (שימו לב שהגלילים באורך שווה). מהדקים את הגלילים בקצה אחד וקולעים לצמה. מהדקים גם את הקצה התחתון ותוחבים את הקצוות מתחת לחלה.
5. מעבירים את החלה לתבנית מרופדת בנייר אפייה ומכסים במגבת נקייה. מניחים לבצק לתפוח במקום חמים ל-30 דקות.
6. מחממים תנור ל-180 מעלות.
7. מערבבים קורנפלור, סילאן, מלח ומים רותחים בקערית לבלילה חלקה. מברישים את החלה התפוחה בעדינות ומפזרים מעל שומשום.
8. אופים כ-20 דקות, עד שהחלה זהובה ויציבה ונקישה על תחתיתה משמיעה צליל חלול.
הספר "חגיגה טבעונית" של אורי שביט
הוצאת תכלת, צילומים: טל סיון-ציפורין
עיצוב עטיפה וספר: ורדה עמיר
הכתבה פורסמה במגזין "החיים הטובים" חודש אפריל 2021.