אנשים רבים נמנעים מעריכת צוואה. וזה מובן. קל יותר שלא להתמודד עם המחשבות על היום שאחרי. אבל מניסיון אנו רואים שניהול נכון של הנושא,
בליווי איש מקצוע, יוצר נחת לא רק אצל המוריש, אלא גם אצל צאצאיו. אז הגיע הזמן לעצור את הדחיינות. ריכזנו עבורכם את העקרונות שחשוב להכיר לפני שמתחילים
למה בעצם כדאי שנערוך צוואה?
חוק הירושה קובע כי במצב של פטירה, רכושו של המוריש יתחלק באופן שווה בין בן/בת הזוג לילדים. כלומר בן/בת הזוג יקבלו מחצית מעיזבונו של הנפטר, והילדים יתחלקו ביניהם שווה בשווה במחצית השנייה.
מצב זה עלול להיות בעייתי, למשל במקרה בו בן הזוג הנותר בחיים מעוניין לבצע עסקה בנכסי הירושה (לרבות, למשל, בדירת המגורים המשותפת) כגון מכירת נכס.
לבן הזוג הנותר בחיים יש כעת שותפים בכל הנכסים, הם הילדים, ולכן הוא לא יוכל לבצע מכירה ללא אישור הילדים ושיתופם בעסקה.
למעשה, הנותר בחיים לא יוכל לפעול כלל באופן עצמאי בכל הנוגע לנכסי העזבון. אם הילדים של בני הזוג קטינים- יהיה דרוש לכל עסקה במקרקעין אישור של בית המשפט.
במידה ואין לזוג ילדים ואין צוואה, חלוקת העזבון תעשה בין בן הזוג הנותר בחיים (בן זוג- נשוי או ידוע בציבור) לבין ההורים של הנפטר או האחים שלו.
אתם בטח יכולים לדמיין אלו בעיות עלולות להיווצר ממצב שכזה. עריכת הצוואה תוכל לאפשר מתן עצמאות לבן הזוג היורש אך יחד עם זאת, בניסוח נכון ותוך שימוש בכלים משפטיים חכמים, ניתן גם להבטיח שאחרי מותו של בן הזוג השני, העזבון יגיע לילדים. דהיינו – גם הבטחנו עצמאות לבן הזוג היורש בימי חייו וגם השארנו את הרכוש בתוך המשפחה. גם וגם. בכך מעניקה הצוואה את השקט הנפשי מעצם הידיעה שהפעולה הזו שאנו נוקטים היום, תספק ליקירנו פתרונות נכונים ומאוזנים.
צוואות וזוגיות שנייה
התחלתם פרק ב' או ג'? זה כמובן משמח. כמה חשוב לנו לקבל את ברכת הילדים למהלך שכזה. דווקא במצב של זוגיות שניה, חשוב כפליים לקחת את העניינים לידיים ולא לתת לחוק הירושה להכתיב את העתיד.
לא השארתם צוואה- חוק הירושה יקבע מי היורש שלכם. מה לדעתכם קורה על פי חוק הירושה במקרה של זוגיות שנייה (בין אם נשואים או יודעים בציבור)?
חוק הירושה קובע כי במצב כזה ירשו בן או בת הזוג מחצית מהירושה ובמצב בו יש ילדים (לא משותפים), ילדי הנפטר ירשו את המחצית השנייה.
לאחר פטירתו של בן או בת הזוג שנשארו בחיים, ילדיו של זה ירשו את מה שהוא ירש מבן או בת הזוג שנפטר בנוסף לרכושו.. ולכן כתוצאה מסדר פטירה מקרי של בני הזוג, נוצר מצב מעוות בו ילדי הנפטר שהלך לעולמו ראשון, יורשים משמעותית פחות רכוש מילדי הנפטר השני, דבר שצוואה מסודרת בהחלט היתה יכולה למנוע.
האם יש לערוך צוואה אם ערכנו כבר הסכם ממון?
אנשים רבים מאמינים שהם מסודרים ברגע שערכו הסכם ממון עם בן או בת הזוג, אבל למעשה זה לא המצב. גם קיומו של הסכם ממון לא יחליף את קיומה של צוואה, שכן הסכם ממון קובע את היקף הרכוש במקרה של פרידה או מוות אך לא קובע מי ירש את אותו רכוש ולכן חשוב לערוך במקביל לכך גם צוואה.
מה זה צוואה הדדית ומה מיוחד בה?
מי שערך צוואת יחיד יכול לשנותה ולבטלה בכל עת מבלי ליידע אף אחד ולמעשה הוראה המגבילה אותו מעשות כן אינה חוקית.
שונה המצב בצוואות הדדיות של בני זוג ,שנערכות במקביל והן מקבלות גם אלמנט חוזי מובהק, כך שכל צוואה בעצם נערכת בהסתמך על האחרת.
בהתאם לכך לא ניתן לערוך בכל אחת מהצוואות שינוי מבלי להודיע בכתב לבן הזוג. מרגע פטירת אחד מהצדדים, ביטול או שינוי הצוואה של הנותר בחיים מוגבל.
על פי החוק ניתן יהיה לבטל אותה או לערוך בה שינויים בידי בן או בת הזוג שנשארו בחיים, רק לאחר השבת העיזבון או בהתאם למנגנון אחר שנקבע על ידי שני בני הזוג בצוואה. המלצתי היא לנסח מראש בצוואה אילו שינויים בכל זאת ניתן יהיה לבצע כדי שלבן הזוג הנותר תהיה אפשרות לבצע התאמות בעתיד.
כמובן חשוב לשים לב שאם ערכתם צוואה הדדית, אכן מצוין בה שהיא צוואה הדדית ואז יחולו עליה הוראות החוק המיוחדות לצוואה הדדית.
מקובל כי בצוואה ההדדית יקבע כי בני הזוג יורשים אחד את השני (כל או חלק מהרכוש) וכי לאחר פטירת שני בני הזוג ירשו הילדים את מה שנותר מהעיזבון על פי הוראת 'יורש אחרי יורש'. יש הקובעים מגבלות על בן הזוג הנותר בחיים למשל בעניין מכר רכוש או העברות ללא תמורה או חיוב בעריכת הסכם ממון הקובע הפרדה רכושית במקרה של זוגיות חדשה ועוד.
יש אף כלים שמאפשרים הכנה להפרדה בין הילדים לבני זוגם בהורשת הרכוש וניתן אף לקבוע הוראות הורשה לנכדים.
נקודה חשובה - צוואה הדדית שנערכה לפני שנת 2005, ניתנת לשינוי לאחר פטירת אחד מבני הזוג ולכן מי שערך צוואה הדדית לפני 2005 כדאי שישקול לערוך את הצוואה מחדש ולתת לה תוקף כצוואה חדשה.
בכל מקרה חשוב לבדוק שבצוואה ההדדית לא נאמר שכל אחד יכול לבטל אותה ולשנות אותה כאוות נפשו.
אם קיימת הוראה כזו אז היתרון של צוואה הדדית זו, הבטחת עצמאות לבן הזוג ומאידך הבטחת השארות הרכוש בתוך המשפחה, עלול לא להתקיים.
חשוב לדעת שצוואה הדדית שערוכה כראוי מספקת גם הגנה מפני התופעה המטרידה של "צוואת מטפלות" (צוואה שנערכת על ידי אדם מבוגר לטובת האדם המטפל בו).
עריכה של צוואה מסודרת, מפורטת, מאפשרת לנו לייצר פתרונות חכמים ולייצר שליטה ותכנון, ובכך להתגבר על מצבים שמוכתבים על ידי חוק הירושה במקרה ואין צוואה.
כך נוכל לבנות תוכנית פעולה שתגשים את הרצונות שלנו והצרכים של בני משפחתינו. יתר על כן, בסיוע יעוץ של איש מקצוע ניתן גם לקחת בחשבון היבטים של ייעול חלוקת הרכוש מבחינת שיקולי מס, מנגנונים של חלוקה מדורגת של העזבון עבור יורשים שנכון לבנות להם מנגנון של קצבה ועוד.
*****
ההתקשרות עם בית העסק המופיעה בדף זה, נתונה לשיקול דעתו של כל חבר והיא באחריותו המלאה. המוצרים או השירותים הניתנים על ידי בית העסק, הם באחריות המלאה של אותו בית העסק. אין בפרסום בית העסק כדי להוות המלצה או חיווי דעת ביחס לאיכות המוצרים או השירותים המסופקים על ידם ובדבר כדאיותם, טיבם, איכותם או התועלת הצומחת מהם.