כיצד מחזקים ומשמרים את הזיכרון בגיל השלישי? ואיך יכולה לעזור צריכת 'מזונות על' לשיפור הביצועים הקוגניטיביים?
בסביבות גילי 20-30 מתחילים להופיע סימני הזדקנות ראשונים כדוגמת קמטי הבעה, שערות לבנות, סימנים בעור, השמנה בטנית ועוד. בנוסף לשינויים הנראים לעין, מתחוללים גם שינויים נסתרים המתרחשים במוח לאט ובשקט, ועשויים להשפיע עשרות שנים מאוחר יותר על הזיכרון והתפקוד הקוגניטיבי. החדשות הטובות הן שאף פעם לא מאוחר לספק למוח את מה שהוא צריך, במטרה לשפר את היכולות הקוגניטיביות, כמו גם לאפשר גמישות מוחית ושיפור התפקוד היום יומי.
מהם אותם שינויים הנסתרים, בעלי השפעה לטווח ארוך?
ד"ר סילביה מנדל, מומחית בחקר המוח ושמירת הקוגניציה בדרכים טבעיות, העוסקת מעל 20 שנה בחקר מחלות מוח ניווניות ופיתוח תרופות בטכניון ובחברת טבע, יועצת לחברת אלטמן בריאות, מסבירה כי מדובר על תהליכים ביולוגיים המתרחשים במוח ויכולים לבוא לידי ביטוי בעלייה בדלקת במוח וסטרס חימצוני, היחלשות של קשרים בין תאי העצב - הנוירונים -, ירידה ברמות של חלבונים המספקים תמיכה לתאים, ירידה באספקת דם למוח וכתוצאה מכך בחמצן הנישא על ידיו, היחלשות מערכת החיסון ועוד. ברוב המקרים, הסימנים הראשונים להחלשות הזיכרון מתחילים להופיע סביב גיל 50 ובאים לידי ביטוי ביתר שאת בגיל השלישי. לדבריה, בפועל יורגשו פגיעה בזיכרון, הפרעות בשימוש בשפה, חוסר יכולת לזכור שמות או מילים כתוצאה מירידה ביכולת שליפת המידע המאוחסן, ירידה בתפקודים קוגניטיביים כגון תכנון וקבלת החלטות, פתרון קונפליקטים, וגם שינויים במצבי רוח והתנהגות, חוסר יצירתיות, ועוד.
מה קורה למוח שלנו כשאנחנו מתבגרים/מזדקנים?
ד"ר מנדל מגלה כי בדרגה זו או אחרת המוח מזדקן ומאבד מנפחו - מגיל 40 אבוד של כ- 5% לעשור - דבר שעלול לגרום להפחתת יעילות העברת מידע על ידי תאי עצב, ירידה בכושר האינטלקטואלי ופגיעה ביכולת לזכור ארועים שקרו לאחרונה, מה שמכונה זיכרון לטווח קצר.
בין המאפיינים הבולטים בהזדקנות מוחית נמנים עליה בדלקת ועודף של רדיקלים חופשיים, שעלולים לפגוע בתאים, בקרום התא, בחומר הגנטי ובחלבונים. למרות שבגוף יש אנזימים ונוגדי חימצון טבעיים שמנטרלים את אותם רדיקלים, חשוב גם לספק לתאי המוח את הכלים שיאפשרו התמודדות בצורה נכונה וטובה, למניעת פגיעה ונזק. הגורמים לנזק למוח יכולים להיות פנימיים, והכוונה להיווצרות של רדיקלים חופשיים כתוצאה מפעילות מטבולית להפקת אנרגיה, או מגורמים פתוגנים חיצוניים כמו וירוסים הנתקפים על ידי המערכת החיסונית, או כתוצאה מגורמים סביבתיים מזיקים כדוגמת זיהום אוויר, עישון, שתיית אלכוהול, אכילת מזון מעובד וסוכרים, סטרס חיצוני ועוד" היא אומרת.
אף פעם לא מאוחר
לדבריה של ד"ר מנדל, ירידה קוגניטיבית אינה מחויבת בתהליך הזדקנות נורמלי, כלומר אינה צריכה להיות "גזירה" משמיים. אחד הדברים החשובים שמתרחש במוח קשור ליכולתו לעצב את עצמו הן מבנית והן תפקודית כתוצאה משינויים הנובעים מאימוץ אורח חיים בריא, התורם לעליה בגמישות המוחית. הבשורה הטובה היא שאין פג תוקף או הגבלת גיל: "כמובן שעדיף להתחיל ולספק למוח את מה שהוא צריך כבר בגיל צעיר, במטרה לאפשר רזרבה קוגניטיבית לגילים מאוחרים יותר. יחד עם זאת, חשוב להקפיד על יצירת תשתית בריאה, כדי לאפשר תפקוד נכון של המוח".
הטבה מיוחדת לחברי ביגטיים בהקלדת קוד קופון ALT30MEMO
לפרטים נוספים לחצו כאן >
החלשות המוח - אינה בלתי הפיכה
כאמור, גורמים סביבתיים ופנימיים עלולים להוביל להיחלשות המוח, ולפגיעה בזיכרון וביכולת הקוגניטיבית ואפילו לדמנציה. יחד עם זאת, מסבירה ד"ר מנדל, ברוב המקרים זה לא פתולוגי, אלא מצב הפיך עם מגוון פתרונות, שבאים לידי ביטוי בכל תחומי החיים.
עוד עולה מדבריה, כי ארגון הבריאות העולמי (WHO) הכריז על כמה פרמטרים שיכולים לסייע לשמירה על תפקוד המוח לאורך השנים והם: אכילה תזונה בריאה מסוג תזונה ים תיכונית, העשירה בפירות וירקות, סיבים תזונתיים, אומגה 3, קטניות ודגנים מלאים. כך גם לגבי Brain Food - מזונות העשירים בפוליפנולים - תרכובות אורגניות נוגדי חימצון הנמצאות ברמה גבוהה בענבים אדומים ואוכמניות כחולות, תה ירוק, יין אדום, כורכום, תותים, שוקולד מריר, אגוזים וירקות עליים, סויה ועוד. אחד התפקידם החשובים של פוליפנולים הינו ניטרול עודף הרדיקלים החופשיים והתפרצות דלקת במוח, העשויים לפגוע בתפקודו התקין.
הפרמטרים הנוספים הם שמירה על לחץ דם תקין, מעורבות חברתית ויצירת קשרים קהילתיים מוגנים, התמדה בפעילות גופנית, קריאת ספרים, נגינה, למידת שפה, הקשבה למוזיקה, לימודים בתחומים שונים ופעילות גופנית.
"כתגובה לפעילויות הללו נוצרת תשתית טובה יותר של רשת נוירונים ועלייה בכמות של הקישורים ביניהם, המגבירות את היכולת של המוח לעצב את עצמו מחדש", היא מסבירה.
להחזיר את הזיכרון
עמידה בפרמטרים שהגדיר ארגון הבריאות העולמי, יכולים לסייע בחיזוק חלק מהקישורים בין אזורים שונים במוח ולתרום להתחדשות התאים, במטרה להחזיר את היכולות הקוגניטיביות ואת הזיכרון.
לאור ריבוי המחקרים המלמדים על השפעתם המיטיבה על זיכרון וקוגניציה של צריכת פירות יער ויין אדום, חוקרים מארה"ב וצרפת איחדו כוחות ורקחו פורמולה ייחודית עם הרכב של פונפנולים בכמות גדולה. תוסף התזונה 'ממורייז' Memo Rise- המכיל ענבים אדומים ואוכמניות כחולות, נמצא כמכיל רכיב – ממופנול שעשוי לסייע לשיפור הזיכרון, היכולת הקוגניטיבית, הקשב והריכוז.
תוסף מוכח קלינית למבוגרים וצעירים
ד"ר מנדל מספרת כי מחקרים מוכיחים שישנה קורלציה בין צריכת כמויות גבוהות של פירות וירקות למניעת הפגיעה בזיכרון וצמצום השכיחות לחלות בדמנציה. לדבריה, השילוב של שני הפירות יחד, מסייע גם לספיגת התוסף וחדירתו לזרם הדם.
"הרכיב ממופנול נבחן בשני ניסויים קליניים, אחד בנסיינים צעירים והשני במבוגרים בגיל השלישי, כאשר המטרה כאן היתה לעזור להם בהתמודדות היום יומית עם תופעות של היחלשות הזיכרון וקושי של התמצאות במרחב. זה מתחיל עם: 'איפה שמתי את המפתחות?', 'מה רציתי להגיד'? ואף יכול להמשיך עם פגיעה בזיכרון לטווח הארוך. הניסוי המבוקר הראשון נערך על שתי קבוצות של מבוגרים בני כ- 70 שנים, כולם בעלי יכולות קוגניטיביות תקינות ותואמות גיל. אחת, קבוצת הטיפול שקיבלה מדי יום את התוסף, והשנייה קבוצת פלסבו. לאחר חצי שנה נראה שיפור ניכר בזיכרון לטווח קצר וארוך, בקבוצת שקיבלה ממופנול. המחקר השני נעשה עם סטודנטים בגילי 18-25, במטרה לבחון את השפעת התוסף על יכולת הריכוז. הנבחנים לקחו כדור תוסף אחד, ולאחר מכן נבחנו במשך שעה אינטנסיבית, בשלושה טסטים מאתגרים. גם כאן נרשם שיפור משמעותי בביצועים".
ד"ר מנדל מסכמת ומתייחסת לגיבוי הקליני של שני המחקרים, כי הרכיב ממופנול (אשר נמצא בתוסף התזונה ממו-רייז) עשוי לסייע לאוכלוסייה הצעירה והמבוגרת, וכי לעולם לא מאוחר להתחיל.
הטבה מיוחדת לחברי ביגטיים בהקלדת קוד קופון ALT30MEMO
לפרטים נוספים לחצו כאן >
*****
ההתקשרות עם בית העסק המופיעה בדף זה, נתונה לשיקול דעתו של כל חבר והיא באחריותו המלאה. המוצרים או השירותים הניתנים על ידי בית העסק, הם באחריות המלאה של אותו בית העסק. אין בפרסום בית העסק כדי להוות המלצה או חיווי דעת ביחס לאיכות המוצרים או השירותים המסופקים על ידם ובדבר כדאיותם, טיבם, איכותם או התועלת הצומחת מהם.
כדאי גם לבדוק