מאכלים מסויימים נתפסים בעיני אנשים כ"שחיתות". מה זה אומר? הרבה קלוריות, אולי גם לא בריא, משהו שלא כדאי לאכול על בסיס יומיומי כי הם מזיקים.
בקטגורייה זו נפלו גם מאכלים שיש להם, ברוב המקרים, ערך תזונתי לא רע:
פיצה (במיוחד על בסיס בצק קמח מלא), סושי (לא מטוגן כמובן), וגם גלידה.
אז במקום להגיד "אסור" על כל דבר, אפשר לחפש את היתרונות התזונתיים ולשלב כיצד דווקא כן אפשר לשלב בתפריט בריא, או גם לתפריט לירידה במשקל.
ונתחיל מההגדרה שלי לארוחות הביניים –
אלו הם נשנושי "נפש".
בתפריטים הבריאים שאני בונה יש ברוב המקרים ארוחת בוקר בריאה, ארוחת צהריים בריאה, וגם ארוחת ערב כזו, ואלו יכולות לספק לגוף את רוב הדרישות.
אבל מה עם הנפש?
אם בוחרים בשיטת דיאטה בה מרגישים מסכנים, מקופחים, או מוותרים לאורך זמן – קשה להתמיד, ומפסיקים את התהליך.
ובמקום לרדת במשקל ולשפר את בריאות ואת בדיקות הדם.. אז מתייאשים ופשוט... לא עושים כלום.
אז האם חובה שנשנושי הנפש יהיו בריאים? לא, לדעתי.
כמובן שיהיה טוב מאוד אם נבחר בנשנושים בריאים, אבל גם לא יקרה כלום אם נבחר בנשנושים פחות בריאים.... העיקר שנוכל להתמיד בתהליך ולאט לאט נלמד מה טוב לגוף שלנו, ומה לא.
בואו נתעכב על גלידה.
האם היא באמת כזו מזיקה לבריאות? האם היא באמת רק אוכל לנפש?
אז התשובה – לגלידה יש ערכים תזונתיים לא רעים בכלל.
אז נכון, בגלידת שמנת אמיתית, בנוסף ליתרונות, יש גם 20% סוכר.
אבל... לפעמים היא עדיפה על ממתקים שמכילים... רק סוכר וקמח לבן.
למה? מה היתרונות שלה? ומה ההבדל בין הגלידות?
היא יכולה להיות מנת שחיתות עם ערך קלורי כמו של יום שלם, אבל מצד שני – גם אין בעיה לשלב גלידת שמנת בזמן דיאטה לירידה במשקל, אפילו 3 פעמים ביום.
איך עושים את זה ובמה זה תלוי?
בואו נבדוק, נשקול, ובסוף דוגמה לתפריט.
ונתחיל מן היתרונות התזונתיים של הגלידה יחסית לנשנושים אחרים:
1.
חלבון:
בגלידה חלבית יש חלבון כמו במוצרי חלב! מנת גלידה מכילה לפעמים יותר חלבון מאשר במעדן חלב ממוצע.
2.
הגלידה משביעה לזמן ארוך:
השילוב של החלבונים עם השומן והסוכרים בגלידה, גורם לכך שהסוכר נספג בקצב איטי אל הגוף. מה זה אומר? גם שהגלידה משביעה לזמן ארוך יותר בהשוואה לשוקולד, וגם שהיא מתאימה אם יש נטייה לסוכרת.
3.
סידן:
גלידה חלבית מכילה בדרך כלל כמות סידן כמו במעדני בחלב! כל מי שמחפש מקורות לסידן בתפריט יכול בהחלט לספור גם את הגלידה....
קלוריות
במאה גרם של גלידת שמנת כ- 170-240 קלוריות.
גלידת יוגורט מכילה רק 2% שומן, ופחות מ-140 קלוריות במאה גרם. גלידה כזו עם תוספות של פירות מכל הסוגים יכולה להיות תחליף לארוחת ביניים בכל דיאטה.
גלידות סורבה אמנם מכילות 0% שומן, אבל יש בהן הרבה סוכר, ולכן הן לא דיאטטיות.
אין בהן חלבון, ולכן יש להן פחות יתרונות תזונתיים בהשוואה לגלידות שמנת, בנוסף לעובדה שהן משביעות לזמן קצר יותר.
מצד שני, יש בהן אחוז גבוה של פרי, סיבים תזונתיים, ורק צבעי מאכל טבעיים, אם בכלל.
מנת גלידה לדיאטה
מנה שמכילה כ- 120 קלוריות יכולה להתאים כנשנוש ביניים גם בזמן דיאטה, לדוגמה:
גלידת שמנת – כדור/כוס קטנה
גלידת יוגורט או גלידה 2% - כוס שלמה
גלידות סורבה 0% - כוס שלמה
גלידה דיאט ללא סוכר – 2 כוסות
גלידות יוגורט
נמצאות בעיקר ביוגורטיות ופחות ניתנות להשגה בסופרים, ובאופן כללי גלידת יוגורט נשמעת "בריאה" יותר מגלידות אחרות, האם זה נכון?
באופן כללי – כן.
יש בהן בדרך כלל חצי מכמות הקלוריות של גלידות רגילות, ופחות מ- 2% שומן לעומת 10-20% שומן ברוב גלידות השמנת, יש בהן הרבה סידן– ממש כמו ביוגורט עצמו, וגם את היתרונות שיש ליוגורט: שמחזק את המערכת החיסונית, משפר את תפקוד המעיים ואפילו מפחית את הסיכון להתקפי לב וסרטן.
אבל!- כשמדובר בפרוזן יוגורט או ביוגורטיות צריך לקחת בחשבון את התוספות – אם מוסיפים פירות מקבלים מנת בריאות אמתית, אבל אם מוסיפים עוגיות, שוקולדים וסוכריות צבעוניות – אז בדיוק ההיפך – וכמובן שזה פחות בריא מכל הגלידות האחרות.
תוספות לגלידה
כאן החלק הבעייתי, יותר מהגלידה עצמה.
כפית שבבי שוקולד – 15-20 קלוריות במנה ממוצעת 5 כפיות (עוד 100 קלוריות למנה, כמו עוד כריך מלחם קל במשך היום)
כף סירופ/רוטב שוקולד/רוטב בייגלה וחמאה – 80 קלוריות. כן, כן, לכף אחת של תוספת לכדור אחד.
איזה תוספת עדיפה בריאותית?
הכי פחות מומלצות תוספות כמו סוכריות עם צבעי מאכל שמזיקים לבריאות.
מבחינת הקלוריות, דווקא שקדים ואגוזים תורמים הכי הרבה – אבל הם בריאים יותר ומכילים חלבון, סידן וברזל, בהשוואה לעוגיות או שוקולדים מכל סוג.
התוספת הדיאטטית והבריאה ביותר תהיה תמיד פירות חתוכים.
האם הערך התזונתי של הפירות שמוסיפים לגלידה - נשמר?
כשדדובר בפירות טריים שנחתכו באותו יום, מדובר בתוספת של ויטמין C למנה.
ואם מדובר בפירות קפואים - כדאי לדעת שההקפאה שומרת על הוויטמינים. והיתרון החשוב הוא שוויטמין C בפרי- מגדיל את ספיגת הסידן מהיוגורט.
גם הסיבים התזונתיים של הפירות - תורמים לתחושת שובע ארוכה בהשוואה לגלידות בלי פירות, ובנוסף השילוב של החלבון מהיוגורט עם הפירות תורם לשובע ממושך.
דוגמה לתפריט 3 מנות גלידה:
ארוחת בוקר: כריך מלחם על עם כל ממרח, ירקות, שתיה חמה
ביניים: מנת גלידה (פירוט לעיל)
צהריים: חזה עוף או דג או שניצל צמחי + בטטה בתנור או 3 כפות אורז + ירקות מבושלים וסלט
אחה"צ: מנת גלידה (פירוט לעיל)
ארוחת ערב: 2 פרוסות לחם קל עם גבינה צהובה דקה+ ביצה או קופסת טונה + סלט גדול
נשנוש לילה: 3 ארטיק דיאט או מנת גלידה אחרת (פירוט לעיל)
התפריט מכיל 1200 קלוריות.
בגלל שהתוספות לגלידה לפעמים מכפילות את כמות הקלוריות למנה, בזמן דיאטה עדיף להסתפק בגלידה עצמה ללא תוספות או עם תוספת של פירות טריים בלבד.
סורבה 0% שומן
אמנם כתוב בגדול 0% שומן, אבל לא כתוב בגדול שהסורבה מכיל כמות עצומה של סוכר, בממוצע 30% סוכר. חלק גדול מגלידות הסורבה לא מכילות פרי בכלל, רק מים וסוכר.
בגלידות סורבה יש קלוריות כמו בגלידות יוגורט או גלידות שמנת עם 2% שומן, ויותר קלוריות מאשר בגלידות דיאט.
ועוד חיסרון של הסורבה - הוא שאין בו חלבונים וסידן. בגלל שהחלבונים בגלידה מעכבים את ספיגת הסוכר אל הדם ותורמים בכך לתחושת שובע ארוכה יותר, זה אומר שהסורבה גם משביע לפחות זמן מכל גלידה.
לסיום, השוואה בין סוכר של פרי לסוכר של גלידה: תופתעו!
בכדור גלידת שמנת כ-100 קלוריות ו-2 כפיות סוכר.
בתפוח גדול גם כ-100 קלוריות, ו-4 כפיות סוכר.
מה עדיף כשיש סוכרת? תופתעו מהתשובה.
בואו "נשים את הדברים על השולחן":
*גלידת שמנת: ברוב גלידות השמנת יש כ-230 קלוריות במאה גרם, וכ-21% סוכר.
כדור אחד של 40-50 גרם מכיל כ—100-120 קלוריות וכשתי כפיות סוכר.
אמנם מדובר בסוכר לבן שכידוע לכולנו כדאי להפחית מאוד בצריכתו (ואם אפשר להימנע בכלל אז עדיף), אבל –
בגלידת שמנת יש גם שומנים וקצת חלבונים שמעכבים את קצב ספיגת הסוכר אל הדם.
במחקר בו עוקבים אחר רמות הסוכר בדמם של אנשים, המליצו לרבים על גלידת שמנת כארוחת ביניים.
*השוואה לפרי: בתפוח אחד גדול יש גם כ-100 קלוריות, אבל 4 כפיות סוכר.
אמנם זה לא סוכר לבן, אבל הסוכרים בפירות כוללים גם פרוקטוז שנחשב כגורם להשמנה ביטנית ולעמידות לאינסולין. גם הפרוקטוז אינו מומלץ בכמויות גדולות כשיש סוכרת.
בתפוח יש גם ויטמינים, נוגדי חמצון, מינרלים חשובים, וסיבים תזונתיים שחשובים לשובע, לפעילות מערכת העיכול ולמניעת מחלות.
*אז מה עדיף? כל עוד מסתפקים בכדור אחד של גלידת שמנת, או שני כדורי גלידת יוגורט, וזה כל הסוכר היומי שלנו... מדי פעם, לדעתי אין בכך כל רע.