על פי הספר "האושר בגיל הזהב", שכתב דני הורוביץ, בחייו של אדם קיימת עקומת U. בילדות אנחנו חסרי דאגות, משחקים ומבלים עם חברים, אבל לאט רמת האושר שלנו הולכת ופוחתת. היא מגיעה לתחתית בשנות הארבעים וחמישים לחיינו, כאשר יש לנו עול פרנסה, עול גידול ילדים, ולעיתים עול גידול הורים, ובגיל שישים ומעלה אנחנו מגיעים שוב לשיא האושר שלנו. | מאיה גז
לבני הגיל השלישי יש שלושה יתרונות בולטים על פני האנשים הצעירים: בעת הפרישה מהעבודה יש להם כסף כפי שלא היה להם מעולם, יש להם זמן פנוי כפי שלא היה להם מעולם, לבד אולי מימי ילדותם, ויש להם ניסיון חיים כדי לדעת לנצל את שני המשאבים האלה. מהנקודה הזאת מתחיל ספרו החדש של דני הורוביץ, "האושר בגיל הזהב", שראה אור בהוצאת אוריון.
"זה ספר שעוסק באושר", מסביר הורוביץ. "אין הוא עוסק בעצב, באומללות, בסבל ובדיכאון, תחושות שאפשר לראותן כתמונת הראי של האושר. העובדה שכמות החומר המקצועי העוסקת במצבים נפשיים אלה עולה אלף מונים על זאת שעוסקת באושר לא גרמה לי לשנות את החלטתי לעסוק רק ברגשות ובמחשבות חיוביים, ובעיקר באושר. לתפיסתי, גישה זאת כשלעצמה מעצימה את האושר. האושר הוא מונח ערטילאי, עמום וקשה להגדרה, אך מאז ומעולם כולם מאחלים אותו לעצמם ולאלה שהם רוצים בטובתם. סוקרטס, הפילוסוף היווני הידוע, זיהה את האושר כ'טוב היחיד שאנחנו מחפשים או משתוקקים אליו בזכות עצמו'. אריסטו, שבא אחריו, אף הוא כתב ש'האושר הוא המשמעות והתכלית של החיים ואליו מכוון כל הקיום האנושי'".
מה גרם לך לכתוב את הספר הזה?
"חקרתי את הנושא והתעניינתי בו לעומק במשך למעלה מעשרים שנה. אני חושב שאני אדם תכליתי, ומאחר שהבנתי ששיא המאוויים שלנו בחיים הוא להגיע לאושר האישי, חשבתי לקצר את הדרך. שואלים אדם, 'למה אתה הולך ללמוד?' הוא עונה, 'כדי שתהיה לי השכלה'. 'ולמה אתה רוצה השכלה?' 'כדי שאוכל לרכוש מקצוע'. 'ולמה לרכוש מקצוע?' 'כדי שאוכל לפרנס את משפחתי'. בסוף התשובה על הלמה היא 'כדי שאוכל להיות מאושר'. אני אדם מאושר ורציתי לחלוק את התובנות והמסקנות שלי עם אנשים במצב דומה לשלי. רציתי להעביר את המסר ולהציע עצות מעשיות כדי שאדם לפני פרישה, וכזה שפרש לא מזמן, יוכל להעביר שליש מחייו, ואני מדגיש שליש מחייו, באושר".
מצב נפשי מתמשך
המושג אושר קיים כבר אלפי שנים כמרכיב עיקרי ברצון האנושי. אין-ספור ספרים נכתבו בנושא, אולם מעט מאוד ספרים נכתבו על אודות אושרם של בני הגיל השלישי, אלה שפרשו לאחרונה לגמלאות ואלה שצפויים לעשות זאת בשנים הקרובות. דווקא בני קבוצת הגיל שהם בעלי הפוטנציאל להגיע לשיא האושר בחייהם, חסרים את הכלים לכך.
ספרו של הורוביץ נכנס בתווך הזה כספר מחדש, מקיף וייחודי, ומטרתו להכשיר את בני גיל הזהב לקראת התקופה החדשה בחייהם ולהדריכם לשינויים בדרכי החשיבה, בהתנהגות ובאורח החיים שלהם, כדי להשיג את המטרה של הגדלת האושר האישי.
מהו אושר?
"אושר הוא מצב נפשי. להבדיל משמחה או עליצות או התרוממות רוח, זה מצב נפשי מתמשך. גם אדם שנמצא בשיא אושרו, כך הוא מגדיר את זה, מציין זאת על יום חתונתו או יום לידת בנו. אני לא מגדיר את זה כאושר. למרות שהדברים האלה משמחים, זה לא נמשך שבוע, שבועיים, חודשים. אדם לא יישא את גלי האושר האלה זמן רב. זה נכון גם לתקופת אומללות שאינה נמשכת לעד. זה מה שעוזר לנו לשרוד".
מה ההבדל בין הנאה לאושר?
"הנאה היא גורם לאושר. האושר הוא תוצאה של הנאה, אבל לא רק של הנאה. קודמת להנאה היא המשמעות שאת נותנת לחייך. משמעות בתוספת הנאה הן שיוצרות את האושר. ההנאה חולפת, ההנאה זמנית, האושר נשאר. כשאת מלקקת גלידה את מרגישה בשיא האושר. זה לא נכון, זו הנאה צרופה לאותם רגעים, אבל מחר ההנאה הזאת תחלוף כי החושים יאבדו את טעמם, תרתי משמע".
יש קשר בין הצלחה לאושר?
"יש זיקה הדדית בין הצלחה לאושר. אנשים מצליחים הם מאושרים, ואנשים מאושרים הם מצליחים. אדם מאושר הוא אדם שחווה הנאות ויש משמעות לחייו. משמעות לחיים נוצרת כשאדם מציב לפניו מטרות ויעדים, כשהוא מקיים קשרים משפחתיים וחברתיים טובים ונותן לזולת, יש לו תחביבים שהוא נהנה מהם, ואם הוא עוסק באמנות, אדרבא. כל אלה יוצרים משמעות בחייו, והוא אדם בעל חיוּת במלוא מובן המילה. הוא לא מתקיים, אלא חי, ומחפש להגיע לאתגר הבא ולהצליח יותר. לא נח על זרי הדפנה גם לאחר שהוא מצליח. הצלחה גוררת הצלחה. הצלחה מעודדת הצלחה".
צילום: יח"צ
שופינג גורם לאושר רב. בספר אתה כותב שהאושר הזה פג אחרי מספר ימים בעוד שאושר מחוויות נמשך זמן רב יותר. מדוע זה כך?
"מכיוון שאושר מחוויה כולל תהליך של פעולה והיזכרות. טיול למשל. אנחנו חווים את זה, מצלמים את זה, מספרים על זה, נזכרים בזה. זו חוויה נמשכת. בדקתי וגיליתי שגברים אוהבים לרכוש שעוני יוקרה ומכוניות ונשים אוהבות לרכוש ארנקים, תיקים ובגדים ממותגים, כמו כמויות נעליים שמפארות חדר ארונות. בספר אני מזכיר את הבעלים של בית"ר ירושלים, שיש לו אוסף מכוניות פאר. הוא אומר שזה היה חלום שהתגשם, אבל אז פתאום שכח שיש לו אותן. כשאת קונה מותג שחלמת לקנות, תוך זמן קצר את מפסיקה לחשוב עליו, שלא לומר להתלהב ממנו".
מדוע הנחה או מבצע גורמים לנו אושר רגעי?
"זה לא אושר רגעי. זו שמחה רגעית. בספר אני ממליץ לא לקנות משהו יקר כי המשאבים הכספיים שלנו מוגבלים. אני ממליץ לרכוש מוצרים יותר זולים כדי שיהיו לנו יותר אמצעים. אני יודע שכל קנייה היא חוויה שמהנה אותנו, ואם נקנה מוצרים פחות יקרים, נוכל לרכוש יותר. אני ממליץ לקנות שלושה מוצרים במקום אחד ולא לקנות את שלושתם יחד אלא לחלק את חוויית הקנייה לשלוש פעמים, וכך ליהנות שלוש פעמים ולא פעם אחת. כך כל פעם מתרעננת תחושת השמחה".
נוסחה פשוטה לחיים מאושרים
בני 60 פלוס נמנים עם שכבת גיל שהולכת וגדלה מדי שנה. תוחלת החיים נמצאת בעלייה מתמדת, ובישראל של שנת 2018 תוחלת החיים הייתה 81 שנים לגברים (תוחלת החיים של גבר שפרש מעבודתו בגיל 65 מגיעה לגיל של 86 שנה) ו-85 שנים לנשים.
מדי עשור עולה תוחלת החיים בכ-2.5 שנים נוספות, ועד שנת 2045 צפויה אוכלוסיית המבוגרים בארץ לעמוד על 14.6% מכלל תושבי המדינה – כ-1.7 מיליון איש. המשמעות היא שהפורש מעבודה בגיל 67 צפוי לחיות עוד כשליש מחייו. לכן מן הראוי שבני הגיל השלישי ישכילו לדעת כיצד להיות שבעי רצון במהלך תקופה ארוכה זו של חייהם.
"ניתן לאמץ נוסחה פשוטה ביותר לחיים מאושרים: ככל שיפחתו מספר הדברים שאנו עושים מתוך אילוץ ומכאן גם בעצבנות ובכעס, ויגדלו מספר הפעילויות שאנו עושים מבחירה ומתוך רצון ומכאן שהם גם ייעשו בהנאה – כך חיינו יהיו מאושרים יותר. אולם, מאחר שהחיים מאוד מורכבים, כמו מושג האושר, הנוסחה לאושר אף היא אינה פשוטה", מסביר הורוביץ.
מדוע הגיל השלישי הוא הזדמנות כל כך טובה לעבוד בלהפוך להיות מאושרים?
"חיינו קצרים ויהיה זה בזבוז נורא לא למלא את משאלות ליבנו עכשיו, כי אם לא עכשיו – אימתי? הפנסיה היא תקופה נהדרת להגשים חלומות ישנים, שהחיים האינטנסיביים שניהלנו עד אז לא אפשרו זאת. רצוי שלא נחדל ללמוד דברים חדשים. חשוב שחיינו יהיו מגוונים ועשירים באירועים ובחוויות ושתהיה בהם שבירת שגרה ואפילו הרפתקנות מסוימת. עלינו ליהנות מהחיים. הדבר ניתן להיעשות בדרכים שונות, כמו למשל לאמץ תחביבים, שרבים מהם מוצעים בספר, וכל אחד יעשה את בחירתו לפי נטיות ליבו".
אדם מאושר הוא אדם בריא
דני הורוביץ, בן 75, מתגורר ברעננה. למד משפטים ושימש לאורך שנים סגן היועץ המשפטי של התעשייה האווירית לישראל. במקביל עסק ועדיין עוסק במגוון פעילויות התנדבות למען הקהילה המוחלשת. בין היתר, הורוביץ עמד בראש עמותת "ליונס ישראל" והקים את עמותת "נוער רענן" להעסקת נוער בסיכון. בעשורים האחרונים הוא מתמקד בחקר הדרכים להגברת האושר האישי. הורוביץ נשוי, אב לשלושה בנים וסב לארבעה.
כאשר אני שואלת אם הוא מאושר הוא מסביר ש"אושר הוא שמחה שנמשכת לאורך זמן. אי אפשר להגיע לאושר יומיומי. גם לי יש נפילות פה ושם, אבל אני יודע שהמצב צפוי ואני לא מתאכזב. אם קיבלתי הודעה לא נעימה, אני יודע שמחר יהיה יום טוב יותר. אבל אם אני מסתכל אחורה, אני בוחן את ההרגשה שלי לאורך השנים. האם אני מאושר? ללא היסוס, אני מאושר".
מדוע האדם זקוק למשמעות כדי להיות מאושר?
"כי אחרת הוא חי בריק, רק בשביל עצמו. המשמעות היא לעשות משהו מעבר לעצמך, משהו לחברה, תרומה לחברה, משהו שאתה מטביע בו את חותמך, משאיר אחריך. בספר 'האדם מחפש משמעות' ויקטור פראנקל הרבה לכתוב על כך. הוא כותב שלא האנשים החזקים או האמיצים ניצלו בגטו, אלא האנשים שהייתה משמעות לחייהם. כל אחד מוצא את סיפוקו בדרך אחרת. מה שחשוב הוא שזה יהיה מעבר למה שאתה עושה עבור עצמך".
מדוע רוב המחקרים עוסקים בחרדות ובפחדים ומעט מחקרים עוסקים באושר?
"כי לשמחתנו קמה לה האסכולה של החשיבה החיובית, ולצערנו היא התעוררה בשלב מאוחר, רק לפני למעלה מעשרים שנה. את הגושפנקא קיבלה האסכולה כשמינו את מי שעמד בראשה ליו"ר התאחדות הפסיכולוגים בארצות הברית. אסכולת החשיבה החיובית מזכירה קצת את הרפואה הסינית, שלפיה רצוי לטפל בצעדי מניעה ולא במחלה לאחר שהיא כבר פרצה. אז אם תחשוב חיובי ותפעל חיובי ותגלה אופטימיות ותיתן לזולת, יש סיכוי גבוה שתהיה אדם בריא ולכן מאושר. אדם מאושר הוא אדם בריא, שאיכות חייו טובה יותר".
****
שש דרכים להעלות את מפלס האושר לפי דני הורוביץ
1. ניקח אחריות על עצמנו. לא נסתמך על נסיבות חיצוניות וגם לא על אנשים אחרים, יהיו קרובים לנו ככל שיהיו. האושר הוא בתוכנו.
2. לחשוב מחשבות חיוביות, לסלק את השליליות. הרי בדרך כלל דברים שחששנו מהם לא קרו, ואם קרו, לא בעוצמה שממנה חששנו. מניסיוננו, נלמד שאין מקום לדאגות נוראות ונרסן את המחשבות השליליות.
3. נאהב את עצמנו. נחיה את החיים בדרך שבה אנחנו רוצים לחיות אותם ולא כדי לרַצות אחרים, כולל בני משפחתנו. נזכור שלזולת יש תפיסת עולם אחרת. אנחנו יודעים מה טוב לנו הרבה יותר טוב מכל אחד אחר.
4. נטפח את מערכת היחסים שלנו עם בני משפחתנו וחברינו. במסגרת הזוגיות אנחנו צריכים לדעת לחיות יחד, אבל גם לבד. כל אחד זקוק לספייס שלו. לכל אדם מגיע את המקום שלו, וכל אדם צריך להבין שלכל אחד יש צרכים משלו. לא צריך להבין את הצרכים האלה, אבל כדאי להשלים איתם, גם אם אנחנו לא מתחברים אליהם. יחד עם זאת חשוב לבחור פעולות משותפות בזוגיות.
5. תמיד, ובגיל השלישי במיוחד, צריך לשמור על הבריאות: לישון טוב בלילה, להתפנק עם שנת צהריים בלי רגשות אשם, ללכת להיבדק באופן סדיר, לקבל את עצת הרופאים, לקיים פעילויות ספורט באופן קבוע.
6. נודה על מה שיש לנו. לא נתמקד במה שחסר. לא נקבל דברים כמובנים מאליהם. דווקא הדברים הקטנים והיומיומיים הם מעוררי האושר הגדולים. אדם מאושר מוקיר תודה, אדם שמוקיר תודה הוא מאושר.