העולם המשפטי הוא לעיתים סבוך ומורכב. אספנו עבורכם שבעה טיפים שימושיים שיעשו לכם סדר ויעזרו לכם להתנהל בעולם בצורה הרבה יותר בטוחה ורגועה.
1. צרכנות נבונה
התנהלות מול נותני שירותים/ ספקים מחייבת ערנות ותשומת לב. לא פעם אנו שומעים על מקרים בהם נותן שירות הבטיח דבר זה או אחר ללקוח, ולאחר מכן - כאילו לא היה מעולם. על כן, חשוב מאוד לתעד ולתייק כל שיחה או התכתבות עם נותן השירות, כגון: בעלי מקצוע/ חברות תקשורת/ חברות סלולר, לרבות: מס' טלפון מדויק אליו התקשרתם, שם הנציג, מס' פנייה, מה הובטח לכם ותאריך ביצוע ההבטחה. כמעט לכל חברה ציבורית קיים נציג פניות ציבור אליו ניתן לפנות במקרה הצורך.
2. מקרקעין ונדל"ן
החלטתם לרכוש/ למכור דירה? מזל טוב! הצעד הבא - יצירת קשר עם עורך-דין לשם טיפול ברכישה/ מכירה, לרבות כאשר מדובר ברכישת דירה מקבלן. במקרים של רכישת דירה, לדוג', יש לבצע בדיקות קפדניות ברשויות, בלשכות רישום המקרקעין ובמנהל מקרקעי ישראל, ולכן תמיד עדיף לתת את הטיפול בנושא רגיש זה לידיים מקצועיות. במידה ומדובר ברכישת דירה מקבלן, נוטים קונים רבים לא לשכור את שירותיו של עורך-דין מטעמם, שכן הם נאלצים לשלם תשלום לעורך-דין מטעם הקבלן לצורך רישום הדירה בשלב מאוחר יותר. זה המקום לציין כי עורך-דין מטעם הקבלן לא מייצג אתכם ואף לא את האינטרס שלכם כרוכשי דירה, ועל כן חשוב להיוועץ עם עורך-דין מטעמכם.
3. זכויות עובדים
בין אם הנכם עומדים לפני התחלה של משרה חדשה, עובדים טריים, או עובדים ותיקים - תמיד חשוב לבדוק את זכויותיכם כעובדים במקום העבודה. חשוב, למשל, לעגן את תנאי העסקתכם בהסכם עבודה, אשר יכלול את מס' שעות העבודה, שכר העבודה, חופשות, חגים, ימי מחלה, זכויות פנסיוניות וכד'. פוטרתם? כדאי שתבדקו את זכויותיכם אל מול פעולותיו של מעסיקכם (האם נערך לכם שימוע כדין בטרם הפיטורין? האם קיבלתם את מלוא זכויותיכם בעת הפיטורין? וכד').
4. עריכת הסכמים (כלליים) בכתב
החלטתם לעזור לחבר בהלוואה? הובטח לכם חבילת שירות במחיר מסוים? טכנאי מכונת הכביסה יגיע יום שני? חשוב מאוד לעגן נושאים אלה בהסכמים כתובים או בהזמנות עבודה וכד', והכל בכדי למנוע אי נעימויות עתידיות, כגון: החבר לא החזיר את ההלוואה ו/או גיליתם כי החבילה לא כוללת דווקא את השירותים שלשמם התקשרתם, וכי כעת עליכם להוסיף סכום נוסף ו/או ישבתם וחיכיתם לטכנאי ו... חיכיתם, וחיכיתם, וחיכיתם, ומי לא בא? הסכמים ו/או הצעות מחיר כתובות ו/או אישור על הגעת הטכנאי יהוו הוכחה וראיה לכך שפעלתם כדין, ושהצד השני לא מילא את חלקו בעסקה, במידה ותחליטו לפנות להליכים משפטיים לשם קבלת זכויותיכם בדין.
5. עריכת צוואה
הרבה אנשים חושבים שעריכת צוואה יכולה לעשות "מזל רע". ואנחנו חושבים דווקא ההיפך. עריכת צוואה יכולה למנוע אי סדרים רבים שיכולים להתרחש עם לכתו של אדם חלילה. על כן, חשוב לערוך צוואה, המפרטת את מלוא נכסיי המוריש, לציין מי הם היורשים, ולחתום אותה בנוכחות שני עדים אשר אינם נהנים מן הצוואה. זאת ועוד, לא פעם פנו אלי דווקא זוגות צעירים, הורים לילדים, אשר ביקשו לערוך צוואה למקרה בו חלילה שניהם ילכו מן העולם, שאז, חשוב למנות דמות משפחה קרובה לילדים כאפוטרופוס על הילדים, פן תתחיל "מלחמה" בין קרובי המשפחה על גידול הילדים.
6. ניהול קופות גמל ופוליסות ביטוחי חיים
לרובנו, קריאת דו"חות קופות הגמל מייגעת ואינה מובנת, ובדרך-כלל אנו מעדיפים להשליך דו"חות אלה לצד ולהתעלם מהם. חשוב לזכור! הנתונים המצויים בדו"חות אלה הינם נתונים בעלי ערך רב אשר קובעים למעשה את סכום החיסכון הפנסיוני שיעמוד לרשותנו ביום הגיענו לגמלאות. המלצתנו - לבדוק כמה שיותר מהר את מצבכם הפנסיוני, על-מנת לייתר את שברון הלב חלילה במקרים של גילוי קצבה זעומה שלא תאפשר לחיות בכבוד בעת פרישה לגמלאות. על כן, חשוב לבדוק כל קופה וקופה שקיימת על שמכם, את העמלות שהנכם משלמים עבור כל קופה, ואת גובה התשלום אשר אתם עתידים לקבל בעת פרישתכם לגמלאות. תמיד אפשר (וכדאי!) להשוות בין חברות הביטוח, ואף קיימים בנושא זה מספר אתרי אינטרנט אשר מציעים שירות בדיקת דו"חות אלה, ומייעצים (בחינם, כן, כן) הכיצד לפעול. מיקוח מול חברות הביטוח יכול להביא לקבלת הנחות בלתי מובטלות בתשלום העמלות.
7. עריכת הסכם ממון/ הסכם לחיים משותפים
לא מעט קורה שאנשים פרודים מוצאים עצמם פותחים פרק חדש בחייהם הבוגרים - פרק ב'. יש שבוחרים להתחתן, ויש שבוחרים לחיות כ"ידועים בציבור". בפרק זה של החיים כדאי לערוך הסכם ממון (בטרם נישואין) או הסכם לחיים משותפים (במידה ולא מעוניינים בנישואין ו/או מוסד ה"ידועים בציבור"). הסכם לחיים משותפים/ הסכם ממון הינו חוזה משפטי הנערך בכתב בין בני זוג, הטומן בחובו הסדרת ענייני זכויותיהם ורכושם של הצדדים, בעבר ובעתיד, בהתאם לרצון הצדדים. נפקות הסכמים אלה תבוא לידי ביטוי אך ורק במקרים של (חלילה) פרידה/ גירושין/ פטירת אחד הצדדים. בהסכמים אלו חשוב לפרט את הרכוש האישי של כל צד להסכם, חלוקה במקרה של פרידה חלילה וכד'.
מוקד שירות ייעוץ משפטי עומד לרשות חברי קלאב 50 בנושאי מקרקעין ונדל"ן (מכירה, רכישה, שכירות), דיני חברות, דיני עבודה, צוואות וירושות, הסכמי ממון וחיים משותפים ומשפט אזרחי-מסחרי. ייעוץ ראשון ללא תשלום לחברי VIP. לפרטים: 03-6939393
כותבת המאמר הינה בעלת משרד עורכי הדין קוזי-פולנדר