כל החיים עבדתם קשה, רצתם קדימה, עשיתם ופעלתם. לא היה לכם זמן לנשום. ועכשיו? עכשיו יש זמן, ועולה השאלה המתבקשת: במה למלא אותו? אתם חוששים לאבד את העצמאות, אתם לא מעוניינים להישאר מאחור.
ובפנים-בפנים אתם עדיין צעירים ותוססים. אז איך מחברים את כל זה עם מי שאתם היום? כל החיים עשיתם כל מה שצריך כדי לפרנס ולדאוג למשפחה. הדחקתם את החלומות – לשיר, לצייר, לכתוב רומן, לטייל בעולם, לפתוח אולי קונדיטוריה קטנה, או נגריה. ועכשיו, מה עכשיו?
עכשיו זה הזמן.
ד"ר אילה אליהו, עובדת סוציאלית, פסיכותרפיסטית ומרצה בכירה בתוכנית לגיל השלישי במכון אדלר, איך נכון להתכונן למעבר בין הקריירה/עבודה רבת שנים לפרישה - בצורה חלקה ואיכותית יותר?
"כדאי וחשוב להתכונן לפרישה לפחות מספר חודשים מראש. הכנה טובה לקראת השלב החדש בחיים תקל על המעבר.
הצעד הראשון שנכון לעשות עם היציאה לפנסיה הוא דווקא לפני היציאה לפנסיה. הכוונה היא להיערך ולהתכונן לפרישה בכל המישורים: הפיננסי, המשפחתי, הזוגי והאישי-רגשי. במסגרת ההכנה כדאי לקבל מידע רלוונטי המסייע להתכונן לשינוי הצפוי.
לקבל ייעוץ כיצד להתגבר על החרדות מפני הפרישה ולפתח עמדות חיוביות כלפיה, ובעיקר לרכוש כלים יעילים למימוש הפוטנציאל האישי בתקופה החדשה.
טיפ פרקטי: במידה וניתן, רצוי לבצע את הפרישה באופן הדרגתי, כלומר הורדת שעות עבודה, או ימי עבודה.
כך גם האדם הפורש וגם בני משפחתו מתרגלים למצב החדש".
מה הצעד ראשון, מנטלית ופסיכולוגית, שנכון לעשות עם היציאה לפנסיה?
"המשמעות הפרקטית של הפרישה היא שאנחנו עוברים משבוע מלא של 40 שעות עבודה בממוצע להתמודדות עם 40 שעות פנאי לפחות בשבוע. לכן, כצעד ראשון פרקטי וסימבולי כאחד, אני ממליצה למי שפורש לקנות יומן ולהתחיל למלא אותו במשימות, מטרות ותכנים כי 'יש בשביל מה לקום בבוקר'. כדאי לשלב משימות מגוונות שיכללו פעילויות משפחתיות, עם חברים, פעילות גופנית, תרבות וחיזוק כישורים קוגניטיביים ולימודים. כל אחד במינון ובתחומים שמתאימים לו.
"תובנה אדלריאנית: לכולנו כבני אדם יש שלוש משימות חיים מרכזיות אותן אנחנו אמורים לממש באופן מיטבי לאורך כל חיינו.
אחת מהן, ולדעתי המרכזית שבהן, היא משימת העבודה. הכוונה היא לעיסוק משמעותי שהאדם ממלא במהלך חייו ובו הוא מרגיש תורם, נחוץ ומשמעותי. פרישה מהעבודה מסמנת סיום תקופה, אולם משימת העבודה אינה מסתיימת לעולם.
במלים אחרות, נשאל את עצמנו כיצד נמשיך להרגיש משמעותיים, נחוצים, מועילים ובעלי ערך גם לאחר הפרישה? במה נוכל לעסוק על-מנת להמשיך ולממש את משימת העבודה בחיינו? כך, למשל, רבים בוחרים לעסוק בפעילות התנדבותית שמותאמת לנטיות ליבם ובכך הם מעדכנים מחדש את משימת העבודה".
זמן להגשמת חלומות? איך עושים את זה?
"אם יוצאים מגיעים למקומות נפלאים..." (ד"ר סוס). לאחר הפרישה יש הזדמנות נפלאה להגשים חלומות ולעשות את הדברים שתכננו לעשות בפנסיה. לאחר תקופה ארוכה בה אנחנו ממלאים תפקידים וציפיות שאחרים הגדירו עבורנו, יש לנו חופש בחירה לבחור על-פי הרצונות האישיים (ואולי הכמוסים) את הפעילויות והקשרים שלנו. יחד עם זאת, ההזדמנות הזו כרוכה בלקיחת אחריות על עצמנו ועל חיינו, ולא פעם אנחנו עלולים להירתע ולהימנע מלהגשים חלומות בשל האחריות הכרוכה בכך. בנוסף, מצד אחד, אחרי הפרישה יש חופש והזדמנות ייחודית להגשים חלומות, ומאידך, יש לבחון את ההשלכות של הגשמת החלום על המצב הפיננסי, הזוגי, המשפחתי ועל שאר משימות החיים אליהן האדם מחויב.
"תובנה אדלריאנית: אדלר מתייחס באופן נפרד לרעיון בחירת האפשרויות בחיינו. אדלר אמר: 'חשוב מה שקורה לך בחיים, אך חשוב יותר מה אתה עושה עם מה שקורה לך'. כלומר, הבחירה עומדת לרשותנו בדרך בה אנחנו מפרשים, מרגישים ומתנהגים ביחס לאירועים שקורים לנו בחיים.
טיפ פרקטי: אני ממליצה לכתוב את רשימת החלומות והמטרות שהייתי רוצה להגשים, לתעדף אותם, ולהתחיל להגשימן באופן הדרגתי, אך גם מתוך התחשבות בצרכי בני המשפחה האחרים. חשוב לזכור שפרישה זה לא רק סיפור אישי אלא גם זוגי ומשפחתי".
איך מנצלים את החיים במלואם בשלב הזה של החיים?
"הפסיכואנליטיקן הנודע קרל יונג, התעמק במעבר למחצית השנייה של החיים וטען כי רוב האנשים פוסעים לעבר המחצית השנייה של חייהם בלתי מוכנים: 'אי אפשר לחיות את אחר הצהריים של החיים על-פי התוכנית של הבוקר'. ברמה פרקטית, ניתן לומר, שלאחר הפרישה חשוב לא להסתכל אחורנית על החיים אלא להסתכל קדימה, להציב מטרות חדשות ולרכוש תובנות חדשות.
"תובנה אדלריאנית: לכולנו כבני אדם יש מטרת-על אחת – להרגיש שייכים; להרגיש משמעותיים, בעלי ערך, נחוצים ותורמים. כל אחד מאיתנו מגלה יצירתיות רבה בנוגע לדרכים להשגת אותה תחושת שייכות, שנחוצה לנו כמו אוויר לנשימה. כאמור, אחרי הפרישה תחושת השייכות שלנו עלולה להיפגע, אנו עלולים לחוש לא נחוצים ופחות משמעותיים. אני ממליצה ומעודדת לקבוע מטרות חדשות, מעודכנות וברות השגה, התואמות את הערכים האישיים ותפיסת העולם וכן את הכישורים האישיים, ובכך לחזק את תחושת השייכות והערך העצמי".
ואחרי הכל יש לזכור עובדה חשובה: הבסיס לביטחון ולעמדות החיוביות מתחיל גם בביטחון הפיננסי ולכן חשוב להיערך ולתכנן נכון את ההתנהלות הפיננסית לאחר היציאה לפנסיה.
חשבו פרקטית על כל ההיבטים הללו, בהיבט האישי, החברתי וגם הפיננסי.
ד"ר איילה אליהו היא מרצה בכירה בתוכנית לגיל השלישי במכון אדלר, עובדת סוציאלית ופסיכותרפיסטית.
מזרחי-טפחות בשיתוף מומחי אדלר מזמינים אתכם להשתתף בסדנת הכנה לפרישה, הפתוחה ללקוחות כל הבנקים, ללא עלות.
הערות משפטיות:
ייעוץ השקעות וייעוץ פנסיוני יינתן ע"י יועץ מורשה בכפוף לחתימה על הסכם ייעוץ ולתנאי הבנק. אין באמור לעיל להוות התחייבות להשאת תשואה. הצטרפות למוצר פנסיוני ו/או נייר ערך או נכס פיננסי או הישארות בו עקב הייעוץ מזכה את הבנק בעמלת הפצה מהיצרנים הפיננסיים והפנסיוניים בשיעורים ובתנאים שנקבעו עפ"י דין. האמור לעיל הינו למטרות אינפורמציה בלבד ומובא כחומר רקע בלבד.
מתן כל סוג אשראי בכפוף לשיקול דעת הבנק. אי עמידה בפירעון ההלוואה עלול לגרור חיוב בריבית פיגורים והליכי הוצאה לפועל.