הפסקת הוסת או המנופאוזה בשפה המקצועית, מהווה חלק נורמלי וטבעי בחיי האשה בעת המעבר בין פוריות (המסוגלות להכנס להריון וללדת) להפסקתה, שנוצרת עקב הפסקת ייצור הורמוני האסטרוגן והפרוגסטרון, החיוניים בתקופת הפוריות, על ידי השחלות.
השינויים הורמונליים בתקופה זו מתבטאים באמצעות תסמינים שונים, הפוגמים בשגרה ובאיכות החיים כגון: גלי חום והזעה, הפרעות שינה, דפיקות לב מואצות, יובש בעור, עייפות, שינויים במצב הרוח, כאבי שרירים ומפרקים, דליפת שתן, פגיעה בתפקוד המיני עקב יובש נרתיקי, או תחושה של כאב בעת קיום יחסי מין.
אך בנוסף מתחיל לעלות הסיכון למצבים כרוניים כמו מחלות לב, אוסטאופורוזיס (בריחת סידן מבנית- התפתחותית).
כדי להבין מעט יותר מה ההשלכות של תסמינים אלה, נסביר חלק מהם.
תופעת היובש הנרתיקי, שכמחצית מכלל הנשים סובלות מסימפטומים הקשורים אליה כמו: גרד,
צריבה ו/או הפרשה נרתיקית. נוטים להחמיר כ 4-5 שנים לאחר הפסקת המחזור בגלל החוסר הממושך בהורמון האסטרוגן. שמביא לאובדן האלסטיות, להפחתה בעובי הריריות והעור של הנרתיק ואובדן הסיכוך הווגינלי, תופעה שיוצרת בעיות בתפקוד המיני עקב כאב שהאשה חשה בעת קיום יחסי המין. נשים רבות גם חוות עליה ברגישות לזיהומים נרתיקיים כמו גם תכיפות ודחיפות במתן שתן, כמו גם זיהומים חוזרים בדרכי השתן.
הפסקת הוסת מהווה גם גורם סיכון מוגבר להופעת מחלות לב וכלי דם או בלשון מקצועית קרדיו-וסקולריות, נתון חשוב שרבות אינן מודעות לו הוא שהסיכוי של נשים לתחלואה ותמותה ממחלות לב, גבוה בהרבה מהסיכון לחלות ולמות עקב סרטן השד!
מעגל החיים של האשה כולל, בדרך כלל הריונות ולידות ושינויים הורמונליים בגיל המעבר.
כולם מהווים גורמי סיכון לפגיעה ברצפת האגן ובתפקוד המערכות המוחזקות בה. 'רצפת האגן' הוא כינוי למבנה שסוגר את החלק התחתון של עצמות האגן, ותפקידה לתמוך באברים הפנימיים שנמצאים בתוכה ומעליה כמו: הרחם, הנרתיק, שלפוחית וצינור השתן, הרקטום ופי הטבעת. עם הגיל, רצפת האגן בגוף האשה נחלשת באופן טבעי, ויוצרת עלייה בתופעות כגון: דליפת שתן, גזים, בריחת צואה, חוסר נוחות או כאבים בעת קיום יחסים ועוד.
השלד הנשי, בנוי לשאת הריון ולידה. לכן מבנה השלד הנשי האופייני הוא בעל אגן רחב יותר וברכיים שאינן מיושרות עם מפרקי הירך. מבנה זה יוצר עומסי יתר גבוהים בהרבה על הברכיים אצל נשים מאשר אצל גברים. אם נוסיף על זה את תכתיבי האופנה לנעול נעלי עקב, נקבל הגברת אפקט עומסי היתר,
עקב מעמס על מפרקי הקרסול, הברכיים ומפרקי הירך והתוצאה היא סיכון גבוה יותר
להתפתחות דלקת פרקים ניוונית או אוסטאופורוזיס.
אוסטאופורוזיס היא מחלה שמתבטאת בהיחלשות העצם ובעקבותיה הגדלת הסיכון לנפילות ולשברים,
המביאים לכאב, נכות, הגבלה בתפקוד וירידה באיכות החיים. החלקים הרגישים יותר להיווצרות השברים
הם שרש כף היד, צוואר הירך, עמוד השדרה והלסת.
השוני בין שבר "רגיל" לשבר עקב חולשת העצם, הוא ששבר על רקע חולשת העצם אינו חייב להיות תוצר של טראומה (למשל מעידה, תאונה, ספורט וכו'), אלא יכול להיווצר כתוצאה מנפילה בעת עמידה או אפילו פחות מזה. ולצערנו שברים אלה שכיחים יותר בנשים מאשר בגברים. בגלל הירידה ברמת האסטרוגן, המביאה לירידה בצפיפות העצם ועליה בתהליכי הפירוק של העצמות. רוב השברים מסוג זה מופיעים אחרי גיל 70,
כאשר הדגש הוא בעיקר על שבר בצוואר הירך, בגלל העליה הדרמטית בתמותה בשנה שלאחר התרחשותו.
גורמי סיכון נוספים לאוסטאופורוזיס, שכדאי להזכיר הם: BMI נמוך, עישון וצריכת אלכוהול גבוהה,
כמו גם רקע משפחתי של שבר בירך, שימוש בסטרואידים, הפרעה בשיווי משקל וכו'.
כיצד הכירופרקטיקה יכולה להקל ולהחזיר את איכות החיים לאשה מהפסקת המחזור ושנים קדימה?
בראייה הכירופרקטית, לגוף יש במרבית המקרים, את היכולת לעזור לעצמו וכל מה שעלינו לעשות
זה לתת לו את התנאים המיטביים שיאפשרו לו לעשות זאת. הדרך בה הגוף מעביר ומקבל מסרים היא
באמצעות מערכת העצבים שעוברת על ידי חוט השדרה מהמוח אל כל חלק וחלק בגוף.
כאשר צינורות העצבים פתוחים– המסרים עוברים בצורה יעילה, אך אם נוצרת חסימה הגורמת להאטה או לעצירה מלאה של המסרים– האבר אשר משוייך לאותו עצב– יפגע ולאט אט גם ימות (ממש כמו פרח שהטפטפת אליו חסומה ולא מעבירה לו מים). חסימות נוצרות עקב יציאה מאיזון ותת תזוזה של החוליות המפריעות לעצב הנמצא תחתן. עם הגיל והשינויים המבניים הטבעיים (הריון, לידה שינויי משקל וכו') נוצרת יציאה מאיזון של מפרקי האגן וחוליות עמוד השידרה.
אצל נשים החוליות העיקריות האחראיות לתפקוד המערכת הנשית הן C1 ,C2 ,L3 וטיפול סדיר בהן, יכול להפחית ואף למנוע התפתחות של רוב התופעות שהוזכרו במאמר זה. לכן מומלץ להקפיד על כיוונון כירופרקטי קבוע, השומר על גמישות המפרקים, חיזוק העצם והעברה תקינה של המסרים העצביים שתפקידם לסייע לגוף לסייע לעצמו
לרגל חודש האשה, אני מזמין את קוראות המגזין להגיע לאחד ממרכזי הטיפול ברמת אביב או בחדרה ולקבל אבחון חינם!
תודה