מסע קסום בסלובקיה

עם פתיחת השמיים בקיץ האחרון מבקשים בסלובקיה להזכיר לישראלים את הרומן הלוהט שהחל להירקם בינינו לפני פרוץ הקורונה,
זה שהציב את הישראלים במקום השלישי בתיירות הנכנסת למדינה, ולא בכדי: במדינה שנפרדה מצ'כיה בשנת 1993 ומחולקת לשמונה מחוזות, מחכים לנו שטחי טבע ירוקים עצומים, נהרות, אגמים, ושלל טירות שכמו יצאו מארץ האגדות.
כן, היא זכתה גם במעיינות מרפא הנובעים ממעמקי האדמה, ועשירים במינרלים המיטיבים עם הגוף והנפש / סמדר סלטון

 

ממש לפני שפרצה הקורונה לעולם בסערה, סלובקיה היתה אחת מהמדינות שהציבור הישראלי החל לגלות ואפילו להתאהב בהן.
טיסות ישירות הובילו משפחות ישראליות אל הרי הטטרה הממוקמים בחלקה הצפוני של המדינה, שבו  מסלולי טיול ירוקים בטבע, אגמים, ופארקי מים לילדים.
מוקד משיכה אחר שהחל להתגלות, במיוחד בקרב הקהל המבוגר יותר, היה עיירת הספא פיישטני (PIESTANY) שבמחוז טרנבה (TRNAVA) שבדרום מערב סלובקיה,  כ- 80 ק"מ צפונית מזרחית לברטיסלבה.
לכאן נהגו להגיע אלפי ישראלים לחבילות בריאות שנמשכו כשבועיים, באחד מעשרת בתי המלון הממוקמים על אי קטן העשיר בבריכות מים תרמו מינרליים.

  

עיירת הספא פיישטני

עד שיחזרו להתקיים טיסות ישירות מישראל לסלובקיה, אולי היישר לשדה התעופה של פיישטני, הדרך הקלה ביותר להגיע אליה היא באמצעות טיסה לוינה שבאוסטריה,
המרוחקת חצי שעת נסיעה בלבד מהבירה ברטיסלבה, וכשעה וחצי מפיישטני.
בפיישטני תוכלו ללון באחד מבתי המלון המציעים חבילות אירוח בנות שבוע, שבועיים ואף שלושה, הכוללות לינה, אוכל, ועד ארבעה טיפולים ביום, שייקבעו בהתאם להמלצת רופא שיבדוק אתכם עם הגעתכם.
כמובן שתוכלו להסתפק גם רק בטיפולי ספא ויופי, לצד טבילה בבריכות מים תרמאליים ובריכות בוץ וגופרית.
בין המלונות המומלצים נמצא קומפלקס המלונות Danubious health spa resort  הכולל ארבעה מלונות ברמות משתנות, ובהם מלון תרמיה פאלאס היוקרתי המעוצב כארמון, ומלון אספלנדה
המציע חווית אירוח טובה ונעימה מאד.


בריכה בספא בפיישטני, באדיבות לשכת התיירות

האי הקטן שעליו שוכנים מלונות הספא נוצר בזכות התפצלות נהר הוואה (VAH), שבמערב סלובקיה. שני גשרים מפרידים בין אזור המלונות לעיר פיישטני עצמה - האחד לכלי רכב, והשני להולכי רגל.
בהליכה רגלית קצרה תוכלו לעבור מהאי אל העיירה החביבה שבה מדרחוב ציורי ובו בתי קפה, מסעדות וחנויות, ומרכז מסחרי קטן.
לצד אלה תמצאו באי מגוון מגרשי גולף וטניס, ושלל מסלולי הליכה, ריצה ורכיבה על אופנים, ואפילו סדנאות אמנות בתשלום, המתקיימות במרכז התרבות ARTA הסמוך.
משדה התעופה של פיישטני ניתן לצאת לטיסה בת עשרים דקות במסוק, ולהתרשם ממעוף הציפור מצריחי הטירות, משטחי היערות העצומים ומהנהרות והאגמים.
מפיישטני תוכלו לצאת בטיול כוכב אל מגוון מוקדי ענין במחוז טרנבה והסביבה, במרחק של עד שעה וחצי נסיעה.

 

עיירות קטנות ומקסימות

כשעה וחצי מצפון מזרח לפיישטני חבוי בין ההרים "הכפר המעוטר" צ'יצ'מני (Cicmany) זהו כפר עתיק ואותנטי עם בתי עץ חומים קטנטנים, המאויירים כולם בעיטורים לבנים שהפכו לסמל של סלובקיה.
רובם נבנו לפני כמאה שנה, אך יש גם כאלה שנבנו לפני מעל מאתיים שנה והם שוחזרו ומהווים מוזיאון הממחיש את חיי הכפר והמשפחות שחיו בו אז.
כך למשל בית רדינא הקטן, הקרוי על שם המשפחה שהתגוררה בו, נבנה בשנת 1924 ובשנות ה- 60 של המאה הקודמת התגוררו בו קרוב ל- 40 אנשים.
כעת משהפך למוזיאון, אפשר להתרשם בו מן הכלים העתיקים, העריסות, הבגדים המסורתיים ועוד.
בבית אחר הפתוח כמוזיאון תוכלו לראות את הנול הגדול ששימש לאריגה, תנור בישול עתיק, וחדרי הילדים על המיטות העתיקות שבהם.

במרחק של כ- 15 דקות נסיעה מהכפר צ'יצ'מני שווה מאד לבקר גם בכפר רייצקה לסנה (Rajecka Lesna), ולו בשביל להתפעל ממיצג העץ המרתק הפרוס על קיר שלם. 
במבנה הקרוי slovensky betlehem מדמה המיצג את חיי העובדים במלאכות קדומות בשמונת המחוזות של סלובקיה, בצורה ויזואלית מרשימה, ותוך שילוב אמצעים מכניים וקולות רקע .
המיצג פוסל בעץ במשך 15 שנה על ידי האמן יוזף פקארא, והוא כולל הרים, כבישים, מערות, טירות ושלל דמויות של פועלים שנעים על כבישים או מפעילים מכונות ידניות – שאף הן מונעות באמצעות מנועים. 

 

עיר מקסימה נוספת היא טרנצ'ין (Trencin) עיר עתיקה המונה כ- 60 אלף תושבים, והוכרזה על ידי האיחוד האירופי כבירת התרבות האירופית לשנת 2026.
כאן מומלץ לבקר במלון אליזבת, מלון היסטורי משוחזר הממוקם בפתחו של מדרחוב עמוס בתי קפה ואווירה קסומה, המוביל אל כיכר השלום מיארובה.
אם תישאו עינכם מהמדרחוב אל קצה ההר שממול, תוכלו לראות את טירת טרנצ׳ין, הטירה השלישית בגודלה בסלובקיה שבנייתה נפרסה על פני חמש מאות שנה, מהמאה ה 11 ועד המאה ה 16.
הטירה נשרפה ונהרסה מספר פעמים, אך לפני כמאה שנים שוחזרה שוב מבפנים, ואם תרצו תוכלו אף לבקר בה.
בטרנצ'ין תוכלו לעצור לארוחת צהרים או ערב באחד מבתי הקפה והמסעדות שבמדרחוב, או לבקר במסעדה הממוקמת בחצר של מלון אליזבת, ומגישה מנות טעימות המעוצבות על הצלחת כמו ציור, בצבעוניות נפלאה.  

 

הבירה היפה ברטיסלבה

העיר SERED נמצאת במחצית הדרך מפיישטני לבירה ברטיסלבה, כך שעם סיום הביקור במוזיאון מומלץ לשנות אווירה ולהמשיך לבירה היפה, השוכנת על גדת נהר הדנובה.
הדנובה הוא הנהר השני באורכו באירופה, והוא עובר בשלוש ערי בירה: וינה, בודפשט וברטיסלבה. האזור השוקק של העיר הוא איזור העיר העתיקה, אליו נכנסים משער מיכאל שנשאר כשריד לחומת העיר.
טיול רגלי מהנה בין הסמטאות הרחבות, על שפע המסעדות, בתי הקפה והחנויות שבהן, יוביל אתכם אל מרכז העיר העתיקה, אל מבנים יפים מתקופת הברוק,  בית העיריה,
ארמון ההכתרות (primatial palace  כנסיות, ובנייני הגילדות השונות).


הליכה רגלית נוספת מובילה אל קתדרלת סן מרטין, הסמוכה לאזור שבו שכן בעבר הרובע היהודי של ברטיסלבה.
בשנת 1968 השטח הולאם כאשר הסובייטים בנו מעל הדנובה את גשר החרות, ויישרו את כל השטח שבו עמד הרובע היהודי, כולל בית הכנסת שפעל בו משנת 1872.
לפני שש שנים הוצבו כאן שלטים עם מידע על בית הכנסת ששכן בעבר, ועל בית הקברות היהודי שבו היה קבור החתם סופר.
במקום גם אנדרטה מרגשת לזכר היהודים שנרצחו בשואה. אם תפנו שמאלה כשאתם מול הגשר באזור בית הכנסת תגיעו לכיכר הדייגים (fisherman square) שניצבת בקצה
מדרחוב מקסים ובו בתי קפה רבים, שבקצהו מבנה העיריה המרשים. אם תרצו לטעום אחד ממאפי הדגל הסלובקי, תוכלו להגיע במהלך השיטוט הרגלי אל "פרסבורג בייגל", מוסד ותיק משנת 1890,
המציע בצק פרסבורגר ממולא בתערובות שונות- פרג, אגוזים ושקדים (רחוב לזרצקה 36).
אטרקציה נוספת שמומלץ לבקר בה בעיר היא מצודת ברטיסלבה, הנראית מרחוק כמו שולחן הפוך הנטוע בלב גבעה.
בתוך המצודה נמצא המוזיאון הלאומי הסלובקי, וניתן להשקיף מנקודת התצפית שבה על העיר כולה ועל נהר הדנובה.


הכל דבש

מחוז טרנבה משלב שתי התמחויות סלובקיות : כרמים ויקבי יין המייצרים יינות שהיו אהובים במיוחד על משפחות המלוכה האוסטרו הונגריות, וכוורות לייצור דבש משובח.
שני מקומות מיוחדים משלבים את השניים, ומייצרים יינות דבש משובחים וזוכי פרסים.  הראשון שבהם הוא Apimed Medolandia הממוקם בעיר Dolna Krupa .
זהו בית אחוזה גדול שבו גרה בשנות ה- 60 מריה הנרייטה, שגידלה בחצר גן ורדים (רוזריום) ובו 6000 פרחים, ששמעם יצא בכל אירופה. במרכז המבקרים המרשים של היקב תוכלו לשמוע
על תהליך יצור היין מדבש, לטעום סוגים שונים של יינות שזכו בפרסים רבים, ולשוטט בין החדרים המעוצבים במוטיבים של חלות דבש וורדים טריים.
במקום גם מסעדה, מריה הנרייטה, שבה תוכלו לסעוד ארוחת צהרים וערב. במרחק הליכה קצר ממרכז המבקרים והמסעדה יש פארק יפה ובו נמצא "PAMATNIK BEETHOVENA", 
בית קטן שבו הרבה להתארח המלחין הגרמני המחונן, ובלבו פסנתר עתיק, שבו נכתבה הסונטה לאור ירח. 


יין דבש  ביקב MEDOLANDIA, צילום באדיבות לשכת התיירות

יינות דבש נוספים תוכלו לטעום בחווה המקסימה Vcelco שבעיר סמולניצה (Smolenice ), וביקב שהקימו בה בשנת 2007 שלושה חברי ילדות, שגידלו דבורים במשך 40 שנה.
זהו מקום פסטורלי ובו מדשאות וגן פרחים צבעוני ומרהיב, והוא צופה אל גבעות מיוערות שבקצה שלהן ניצבת טירת סמולניצה היפה.
בחנות המבקרים ניתן לרכוש מגוון תוצרים של מכוורות הדבש: סבונים, נרות משעווה, שוקולדים ודבש בגוונים ובמרקמים שונים.
גולת הכותרת היא כמובן יינות הדבש, מהן ניתן לטעום במקום ואף לצאת לסיור מודרך ביקב ובמפעל.


מערת נטיפים וטירה קסומה

אטרקציה נוספת בקרבת היקב שסמולניצה היא טיול טבע נעים אל יער סמולניצה ואל מערת הנטיפים דריני שנמצאת בו.
המערה התגלתה במקרה על ידי תושב כפר סמוך בשנת 1929 והיא היחידה במערב סלובקיה שפתוחה לקהל הרחב. כדי להגיע אליה תצטרכו לטפס במעלה מדרגות רבות ביער,
שבסופו תוכלו להתרשם מאבני ליים סטונז בני מאה מיליון שנה שנמצאו במערה, ומארובות בגובה 36 מטר.
חלק נוסף של המערה התגלה בשנת 1950 ובו נטיפים רבים, בעיקר זקיפים. החלק הנמוך ביותר של המערה הוא בעומק של כ- 40 מטר מתחת לאדמה, ובסמוך אליו תלויים נטיפים
דמויי אוזני פיל, מה שהפך לכינוי החיבה של המערה. מחיר הכניסה למערה: שבעה יורו . 

 

עוד בסמולניצה מומלץ לבקר בטירת  סמולניצה, טירה מרהיבה מהמאה ה- 14, ששופצה בשנת  1911.
כשתעברו את שער האבן בכניסה לטירה יקדמו את פניכם מדשאות ענק ושיחים מסותתים בדמויות של חיות. בטירה תוכלו להתרשם  ממראות ונציאניות עתיקות ,
מרפרודוקציות של הצייר רובנס, וגם לטפס במעלה 99 המדרגות המובילות אל ראש המגדל שגובהו 35 מטרים.
מכאן משתקפת תצפית פנורמית נפלאה אל הכפרים טרסטין, סמולניצה, וההרים הקרפטים. בדרכם אל מעלה המגדל תחלפו על פני גלריות שונות,
בהן כזו המציגה אוסף עגלות תינוקות מהמאה ה- 14 עד המאה ה- 17.  


טירת סלומינצה  בקצה הגנים של חוות Vcelco, צילום סמדר סלטון

רומא הקטנה

בירת מחוז טרנבה היא העיר טרנבה, ובה מצויות  לא פחות מ- 11 כנסיות, שהעניקו לה את שם החיבה רומא הקטנה של סלובקיה.
זוהי עיר מתחילת ימי הביניים ששגשגה מאד במאות ה 13 עד ה 16, וסחרה בעיקר ביין, והיום יש בה אוניברסיטה וסטודנטים לרוב.
כיאה לעיר עתיקה יש בה רחובות היסטוריים ומבנים מתקופת הרנסנס והבארוק, שמפגש מעניין שלהם מתקיים בכיכר המרכזית "הולי טרינטי" (השילוש הקדוש) ובו
מבנה התאטרון המרשים ומגדל השעון "סיטי טאוור"שנבנה בשנת 1574 כדי להפגין את עושרה של העיר.
ניתן לעלות לתצפית ממרפסת המגדל, בגובה 29 מטר. בעיר נמצאת גם כנסיית הבארוק הראשונה של סלובקיה שנבנתה במאה ה- 17.
כמו בערים רבות אחרות בסלובקיה גם כאן שכנו בתי כנסת מפוארים שאחרי מלחמת העולם כבר לא היה בהם שימוש. מפתיע מאד לגלות שאחד מהם, הממוקם ברחוב  haulikova ונבנה בשנת 188, משמש עתה כבית קפה  ששמו "סינגוגה".
בסמוך לו ניצב בית הכנסת השני, ששמו "סטטוס קוו", והוא מאכלס עתה גלריה מודרנית. גם כאן ניצבת אנדרטה לזכר היהודים שעונו ונרצחו בתקופת הנאצים.
נקודת ענין נוספת בסמוך היא כנסיית סן בפטיס המרשימה, כנסיה מסוף המאה ה17  שנבנתה במשך מאות שנים .


שואת יהדות סלובקיה 

במרחק הליכה קצר מהמדרחוב הראשי בטרנצ'ין  ניצב בית כנסת שמצוי כעת בשיפוצים, ובו חרוטים שמות של אלפי יהודי סלובקיה שנספו בשואה.
בתחילת שנות ה- 30 של המאה הקודמת מנתה יהדות סלובקיה כ- 360 אלף יהודים, אך מספרם הצטמצם מהותית עם כיבושה של דרום סלובקיה על ידי הונגריה ערב מלחמת העולם השנייה.
בשנת 1940 הם מנו פחות מ- 90 אלף, כ- 70 אלף מתוכם נספו בשואה. היהודים שניצלו ונשארו בסלובקיה סבלו מאנטישמיות ומרביתם עזבו בשנת 1948.
על פי הערכות מונה כיום יהדות סלובקיה כ- 3000 יהודים בלבד. 


על שואת יהדות סלובקיה ניתן ללמוד במוזיאון השואה החדש והמרשים הממוקם בעיר sered , במרחק של 45 דקות נסיעה מפיישטני.
המוזיאון נפתח לציבור בשנת 2016, והוא ממוקם בשטחו של מה שהיה מחנה עבודה ובו עבדו 16 אלף יהודים.
בהמשך הוא הפך למחנה מעבר, שממנו הם הובלו למחנות. מנהלי המוזיאון מסבירים כי התערוכה לא מנסה להסתיר דבר באשר לשואת יהודי סלובקיה, וכי מגיל 13 לומדים בבתי הספר על השואה ומגיעים לבקר במוזיאון, במטרה למנוע אנטישמיות. תשעה בספטמבר הוכרז כיום הזיכרון לשואה בסלובקיה.

במוזיאון שבעה מבנים שכל אחד מהם עוסק באספקט מצמרר אחר של השואה: שחזור של מתחמי העבדה במחנה בשילוב קולות ורעשי רקע, מיטות הקומתיים שבהם לנו היהודים במחנה- כשבגדים תלויים בצידם, עגלות עץ של תינוקות, מזוודות ישנות על מדפים, שולחנות אוכל, ועוד. לצד השחזור תלויות תמונות מקוריות מאותה תקופה, בהן חיו במקום משפחות שלמות שעבדו ולנו במחנה.
פריטים מקוריים מוצבים בארונות זכוכית: נעלי תינוקת מקוריים ועל הקיר לידן תמונה של אותה תינוקת שמוחזקת בידי הוריה, עגלה מקורית שנמצאה במחנה לאחר הגירוש, פי'גמה של ילד, מזוודות ועוד.


אנדרטה לקורבנות השואה בברטיסלבה, צילום סמדר סלטון

+הכותבת היתה אורחת לשכת התיירות של מחוז טרנבה בסלובקיה



הכתבה פורסמה בגיליון נובמבר 22 של מגזין החיים הטובים. למנוי למגזין החיים הטובים לחצו כאן

אולי יעניין אתכם לקרוא גם:

ליצירת קשר עם סמדר סלטון, מגזין החיים הטובים
יש למלא פרטים ונחזור אליך בהקדם

Loading...

מומלץ להתפנק עם הטבות חדשות

{{PRODUCTID.NAME}}

{{ProductId.Website_ShortInfo}}

מומלץ להיפגש כאן

iconfinder-time-24-103169-1.svg

{{ProductId.Date}}

iconfinder-map-pin-location-2546981.svg

{{ProductId.Location}}

מומלץ לטייל במקומות חדשים

iconfinder-time-24-103169-1.svg

{{ProductId.Date}}

iconfinder-map-pin-location-2546981.svg

{{ProductId.Location}}

הצטרפו לרשימת 
התפוצה שלנו

Loading...