השפעת האור על מצב הרוח

ב-30.10 נעבור כולנו לשעון חורף, מה שאומר שהיום יתקצר והלילה יתארך, כך שסביב חמש או שש בערב כבר הולך להחשיך.
רבים מאיתנו מרגישים את השינוי הזה בגוף, אבל לא ממש יודעים להסביר למה ולכן אנחנו נוטים לשייך את זה לעובדה שהחושך גורם לרבים להתכנס,
כך שאנחנו מבלים הרבה יותר זמן סגורים בבתים. מסתבר, ש'דיכאון חורף' הוא מושג קליני אמיתי והוא קשור ברובו לעובדה שלאור יש השפעה ישירה על מצב הרוח ועל הבריאות הפיזית והנפשית שלנו. 

הנה באה השמש

בסביבות השעה חמש או שש בבוקר, עם יקיצת החמה והאור שהיא מביאה איתה, הגוף שלנו מפסיק להפריש מלטונין.
מלטונין הוא הורמון שמופרש בחושך ותפקידו בין השאר הוא להשרות שינה, אך כאשר יש לנו יותר שעות ערות בחשכה מאשר באור הוא מופרש ביתר, דבר שיכול להגביר את תחושת העייפות ולהשפיע על הערנות וזה כשלעצמו יכול להוות את אחת הסיבות לדכדוך וחוסר מצב הרוח, שרבים חשים בחושך. 

אומנם למלטונין יש בהשפעה רבה על מצב הרוח שלנו, אך עם זאת יש לא מעט גורמים נוספים שקשורים להשפעה הישירה של האור על מצב הרוח שלנו וחלקם קשורים לשמש. לנוכחותה של השמש בחיינו יש השפעה ישירה על מצבנו הגופני והנפשי וכידוע למרות שאנחנו חיים במדינה ברוכת שמש, בחורף יש לנו פחות ממנה. מחקר משנת 2008 שנערך בגרמניה, מצא שלא רק שהשמש עוזרת לייצר מצב רוח טוב, היא גם יכולה גם לטפל בסימפטומים שונים של דכאון ונראה, שבין שאר הדברים הטובים שמביאה איתה השמש, היא תורמת רבות לייצור סרוטונין. סרוטונין נקרא גם 'הורמון האושר' ולא סתם, כי רמות גבוהות שלו קשורות למצב רוח טוב, שמחה וויסות רגשות שונים כמו התרוממות רוח, דכאון ועוד. כך שכשאנחנו נחשפים אל אור השמש במשך זמן ארוך יותר, יש לזה השפעה חיובית על מצב הרוח שלנו ולעומת זאת, כשאנחנו מבלים שעות רבות יותר בחושך ובאפילה, רמות הסרוטונין בגוף קטנות וייתכן כי נרגיש דכדוך ודכאון. 


אז מה עושים?

נחשפים כמה שיותר לאור – כמו שאתם כבר מבינים, לאור יש השפעה מכרעת על מצב הרוח שלנו, במיוחד בחורף. לכן, חשוב שנדאג לשהות כמה שיותר שעות עירות באור, גם אם זה אומר לשנות קצת את זמני העירות והשינה שלנו ולנצל טוב יותר את אור היום. 

מקפידים על פעילות גופנית – פעילות גופנית בדגש על פעילות אירובית, יכולה בהחלט להקל על הסימפטומים. כשאנחנו מקפידים על פעילות אירובית במשך חצי שעה לפחות, במשך שלוש פעמים בשבוע, זה עוזר לווסת מנגנונים שונים שמשמשים כנוגדי דכאון (כמו הגברת הפרשה של הורמון הסרוטונין שהזכרנו למעלה) ויכולה להיות לכך השפעה אדירה על מצב הרוח שלנו. כמובן שהעדפה היא לבצע את הפעילות מחוץ לבית, כך שהרווח יהיה כפול – גם חשיפה ממשוכת לאור השמש וגם הרווח שבפעילות עצמה. בנוסף, מחקרים מראים כי פעילות אירובית שנעשית בחברה, מעצימה את כל ההשפעות הללו ומפחיתה סימפטומים שקשורים בירידת מצב רוח. 

יצירת סדר יום – כשיש לנו סדר יום ברור ומסודר, יש לנו הרבה יותר למה לשאוף ויותר תוכניות להספיק ולעשות וזה כשלעצמו, יכול למנוע דכדוך ודכאון.
כשאנחנו יודעים מהם הזמנים שמוקדשים לעבודה, בילויים, ספורט ושמירה על הנכדים לדוגמה, זה מייצר לנו מחויבות ללוח זמנים מסוים ומונע הימנעות והתכנסות לתוך עצמנו, שמאוד אופייניים לימי החורף ויכולים להוביל לדכדוך ודכאון. 

הקפדה על תזונה מותאמת – בחורף רובנו נוטים לבחור באכילה של מזונות יותר כבדים ופחמימתיים, אבל למרות שהם מרגישים מנחמים ומתאימים לחורף, הם דווקא יכולים לייצר את המצב ההפוך. מזונות מסוג זה גורמים לעלייה מהירה של הסוכר ובהמשך גם לירידה מהירה שלו, מה שמשפיע ישירות על מצב הרוח שלנו, בעקבות התנודות המהירות ברמות הסוכר בגוף. לכן מומלץ דווקא לבחור במזונות שמונעים את הנפילה הזו ולשים יותר דגש על אכילה של פחמימות מורכבות, פירות, ירקות וחלבונים, שהעיכול שלהם יותר איטי ומאוזן.

אז אנחנו מזמינים אתכם לנצל את שעות האור שעוד נוטרו לפני החלפת השעון, על מנת לקבל בוסט של אנרגיה ומצב רוח טוב.
כמובן, שבמידה ואתם מרגישים שמדובר ביותר מסתם "דכדוך חורף", חשוב להתייעץ עם אנשי מקצוע מתאימים, שיעזרו לכם להתגבר על השינויים במצב הרוח ולעבור את החורף יותר בקלות ובנעימים. 

ליצירת קשר עם טל יהודאי, מערכת ביגטיים
יש למלא פרטים ונחזור אליך בהקדם

Loading...

מומלץ להתפנק עם הטבות חדשות

{{PRODUCTID.NAME}}

{{ProductId.Website_ShortInfo}}

מומלץ להיפגש כאן

iconfinder-time-24-103169-1.svg

{{ProductId.Date}}

iconfinder-map-pin-location-2546981.svg

{{ProductId.Location}}

מומלץ לטייל במקומות חדשים

iconfinder-time-24-103169-1.svg

{{ProductId.Date}}

iconfinder-map-pin-location-2546981.svg

{{ProductId.Location}}

הצטרפו לרשימת 
התפוצה שלנו

Loading...